Rákász Gergely: Ahol a kultúra, ott a megmaradás

A koronavírus-járvány felbukkanása az előadóművészeknek sem kedvezett, a nyárra tervezett koncerteket ugyanis sorra le kellett mondani vagy bizonytalan időre elhalasztani. A második hullám megjelenésével – különböző óvintézkedések mellett – ugyan meg lehet tartani az előadásokat, a tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a közönség nagy része óvatosságból, félelemből, esetleg anyagi megfontolásból távol marad. Rákász Gergely orgonaművész ebben a helyzetben kínál olyan megoldásokat a komolyzene kedvelőinek, hogy ne kelljen lemondaniuk az élő koncertélményről, ugyanakkor biztonságban is érezhessék magukat.

Zana Diána
2020. 10. 14. 9:45
null
Az orgonaművész szerint a szeretetnek van értelme, nem a búsongásnak a nemzet sorsa felett Fotó: Mészáros Mátyás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rákász Gergely egészen 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és adott hangversenyeket. Beszélgetésünk elején rögtön ki is jelenti, hogy „amerikás magyarként” egyből a lehetőségeket kereste a kialakult helyzetben. A vírus ­miatti kényszerszünetben egy teherautó rakterén orgonálva adott platókoncerteket pro bono szülővárosa, Győr különböző helyszínein, mintegy panelarénává változtatva a tereket, ahol a közönség az ablakokból és a teraszokról élvezhette az előadásokat. Az őszi, aggodalmakkal terhes időszakban pedig kezdésként egy élő bejelentkezés alkalmával, a közösségi médiában kérdezte ki az embereket, hogy mitől tartanak és mi jelentene megnyugvást számukra. Ennek eredményeként néhány olyan egyszerű, mégis hasznos ötlettel állt elő – a kötelező fertőtlenítésen és maszkviselésen túl –, amelyek nagy részéről már a gyakorlatban is beigazolódott, hogy működik.

Az orgonaművész szerint a szeretetnek van értelme, nem a búsongásnak a nemzet sorsa felett
Fotó: Mészáros Mátyás

Aki ellátogat a művész honlapjára, megbizonyosodhat arról például, hogy a soron következő koncerthelyszínek befogadóképességéhez képest mindig csak annyi helyet értékesítenek, amennyivel a látogatók megfelelő távolságban ülhetnek egymástól. Emellett harmincnapos garanciát is vállalnak arra az esetre, ha a stáb valamelyik tagjának megbetegedése okán kellene elhalasztani egy fellépést. A legnagyobb szükségük a feltöltekezésre talán azoknak van, akiket nehéz anyagi helyzetbe taszított a pandémia. Számukra nyújt lehetőséget a mindössze ötszáz forintos, úgynevezett becsületbeli vírusjegy – mondja Rákász Gergely, aki saját bevallása szerint mélyen hisz a magyar emberek jóságában, amely történelmünk során a nehéz időkben mindig megmutatkozott.

Ilyen vírusbarát intézkedésekkel indul tehát a Lords of the Organ IV. elnevezésű országos turné október közepén, amely – beharangozója szerint – a teljes érzelmi spektrumot bejárva jut el a könnyed szórakozástól a monumentalitásig, igazi feltöltő, katartikus élményt nyújtva a közönségnek. Tria­non százéves évfordulója kapcsán a kétszázötven éve született Beethoven V. szimfóniájának nyitótétele is elhangzik, amely arra keresi a választ, hogy vajon változtathatunk-e a sorsunkon. Ez azonban nem az egyetlen olyan gesztus az orgonista részéről, amely a határon túli magyarságért való felelősségvállalást sejteti. Rákász Gergely 2018-ban hozta létre alapítványát, amelynek célkitűzése, hogy az elszakított területek legkisebb magyarlakta településein megtartott jótékonysági koncertekkel erősítse a nemzeti összetartozás érzését, és a zene erejével hasson a külhoni magyar közösségekre, hiszen – a művész szavaival élve – ahol a kultúra, ott a megmaradás.

– Magyar vagyok, a kötődésem az elszakított nemzetrészeken élő honfitársaim iránt már akkor is megvolt, mikor még azt sem tudtam, hogy léteznek – jelenti ki, miközben a határon túli jótékonysági hangversenyekről számol be. Az ötletet a reformáció ötszázadik évfordulóján szervezett egyházi koncertsorozat adta, melynek során egy-egy előadás alkalmával a falvak teljes lakossága megjelent, hiszen sok helyen egész évben nem volt más lehetőség a magaskultúrával való találkozásra.

A kezdeményezés mögé – amely minden megvalósult koncerttel újabb öltést kíván tenni az elszakított nemzetrészek közé – olyan hírességek is beálltak, mint Bogányi Gergely zongoraművész, Sárik Péter dzsesszzongorista vagy éppen a Virtuózokból megismert Boros Misi; ugyanakkor a pályakezdő, fiatal művészek számára is lehetőséget biztosít, akiknek szükségük van a támogatásra. Rákász Gergely úgy véli, ha az ember csak ül és búsong a nemzet sorsa felett, annak nincs értelme, a szeretetnek azonban van. „Ha kételkedsz a világ jóságában, akkor csinálj valami jót, és nézd meg, hányan állnak melléd” – idézi Böjte Csaba gondolatait, hogy rámutasson: az alapítvány támogatói mind különböző emberek, mégis összehozta őket a magyar nemzet iránti elkötelezettség, amely által létrejött egy erős szeretetközösség, hiszen – ahogy mondja – csak a békés egymásmellettiség teremtheti meg a rendet a magyarságon belül és a szomszédos nemzetekkel egyaránt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.