Ellopott műtárgyakat találtak meg a görög hatóságok

Megtalálták az athéni Nemzeti Galériából kilenc éve ellopott Pablo Picasso- és Piet Mondrian-festményt – jelentették be kedden a görög hatóságok.

MTI
2021. 06. 29. 15:22
MONDRIAN, Piet; PICASSO, Pablo
Athén, 2021. június 29. Pablo Picasso spanyol mûvész Nõi fej címû 1939-es kubista festményét és Piet Mondrian holland festõ Szélmalom címû 1905-ös képét mutatja be a görög rendõrség egy athéni sajtóértekezleten 2021. június 29-én. A 16,5 millió euróra (5,8 milliárd forintra) becsült piaci értékû mûalkotásokat 2012 januárjában lopták el a legnagyobb görög állami gyûjteménybõl, az athéni Nemzeti Galériából, és a rendõrök mostanában találták meg õket egy raktárban, az Athéntól 45 kilométerre délkeletre Keratea faluban. MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz Fotó: Pétrosz Jannakurisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 16,5 millió euróra (5,8 milliárd forint) becsült piaci értékén kívül a görögök számára nagy érzelmi értéket is jelentő Picasso-képre, a Női fej című 1939-es kubista festményre, valamint Piet Mondrian holland festő Szélmalom című, 1905-ben készült képére egy raktárban bukkantak Keratea faluban, Athéntól 45 kilométerre délkeletre.

A Görögország legnagyobb állami műgyűjteményében 2012 januárjában rafináltan előkészített, vakmerően végrehajtott lopás mindössze hét percig tartott. Akkor azt feltételezték, hogy két férfi hajtotta végre a bűncselekményt, de az ügyben végül csak egy 49 éves görög férfit vettek őrizetbe.

A 16,5 millió euróra (5,8 milliárd forintra) becsült piaci értékű műalkotásokat 2012 januárjában lopták el az athéni Nemzeti Galériából
Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA

A feltételezett tettesek kivágták keretükből a vásznakat, és sietve megléptek velük. Ellopták a Moncalvo néven is ismert Guglielmo Caccia XVI. századi itáliai művész egy vázlatát is, de az megrongálódott, és a betörők eldobták. Piet Mondrian festményét is megrongálódva találták meg tegnap Kerateában.

A képek megkerülését bejelentő mai sajtótájékoztatón Lina Mendoni kulturális miniszter különleges napról, a nagy öröm és érzelem napjáról beszélt. Hangsúlyozta, hogy Picasso művét lehetetlen lett volna értékesíteni, mivel hátoldalán felirat jelzi, hogy az az alkotó személyes ajándéka a második világháborúban a nácikkal szembeszegülő görög népnek. Picasso 1949-ben adományozta a képet a görög államnak.

A lopást követő vizsgálat feltárta, hogy a biztonsági rendszert több mint egy évtizede nem korszerűsítették, a múzeum több tere fedésben volt a kamerák előtt, a riasztórendszer silány minőségű volt, és gyakran minden ok nélkül megszólalt.

A biztonsági őrök megtévesztése céljából a betörők előzőleg maguk is többször aktiválták a riasztót, amelyet a személyzet végül kikapcsolt, és az őrök már csak akkor vették észre a tolvajokat, amikor a mozgásérzékelő a távozásukat jelezte. A bűnözők elemeltek egy második Mondrian-festményt is, de azt menekülés közben elejtették.

A rendőrség februárban kezdte újra a nyomozást a festmények után, miután szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy a tolvajoknak sosem sikerült eladni a feketepiacon a képeket, amelyeknek így még Görögország területén kell lenniük.

A görög Nemzeti Galériának nagy gyűjteménye van posztbizánci görög műalkotásokból, egy kisebb kollekciója reneszánsz művekből és néhány El Greco-festménye. A múzeum márciusban nyílt meg újra kétszeres kapacitással egy 59 millió euróba (húszmilliárd forint) kerülő nagyszabású renoválás után.

(A borítóképen: Pablo Picasso spanyol mûvész Női fej címû 1939-es kubista festményét és Piet Mondrian holland festő Szélmalom című 1905-ös képét mutatja be a görög rendőrség egy athéni sajtóértekezleten 2021. június 29-én. Fotó: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.