Idén is a komolyzenére fókuszál a Zempléni Fesztivál

Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb összművészeti fesztiválját augusztus 13. és 22. között rendezik meg. A Zempléni Fesztivál a természeti környezettel és a gyönyörű történelmi helyszínekkel harmonizáló kulturális esemény, ahol immár harminc éve élvezhetjük a felfedezés örömét a különféle zenei műfajokban, irodalmi, színházi és táncszínházi előadások, valamint kiállítások során csakúgy, mint a gasztronómiai, borászati értékekben.

Magyar Nemzet
2021. 07. 06. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett számos zempléni település szabadtéri helyszínei és legszebb műemlékei adnak otthont élvonalbeli magyar és külföldi szólisták, népszerű együttesek produkcióinak a Zempléni Fesztiválon. A programok többségét továbbra is a komolyzene műfajához tartozó koncertek alkotják, de hagyományosan erős a dzsesszkínálat, a társművészetek pedig a legmagasabb színvonalon képviseltetik magukat. A színházi és irodalmi estek mellett táncszínházi produkciók színesítik a választékot, míg az Art Wise kolozsvári művészcsoport tagjainak alkotásaival öt tárlaton ismerkedhetünk meg – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

A komolyzenei koncertek közül kiemelkedik a nyitóhangverseny augusztus 13-án, a sárospataki Rákóczi-vár udvarán, melynek a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) mellett szólistája Lendvai József hegedűművész, karmestere pedig a fesztivál művészeti vezetője, Hollerung Gábor. Az együttes másnap Szerencsen, a várudvaron Nyáresti klasszikusok címmel is koncertet ad. Először érkezik Tokaj-Hegyaljára a Concerto Budapest Keller András irányításával, és több év után újra fellép a Miskolci Szimfonikus Zenekar, Antal Mátyás vezényletével. A nagykoncertek sorozatát a záró hangversenyen hat trombitaművész és az egykori fesztiválalapító, a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Trumpetissimo trombitagálával zárja.

A Tokaj Fesztiválkatlanban három nagyprodukciót láthatunk. Elsőként az idén hetvenéves Magyar Állami Népi Együttes táncosai az immár húszéves, ikonikus Naplegenda előadás egy erre az alkalomra készített, jubileumi változatát mutatják be. Augusztus 19-én a Monarchia Operett társulatának Huszka Jenő és Szilágyi László Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) című előadásának bemutatóját nézhetjük meg. Leonard Bernstein West Side Story szvitje és Carl Orff remekműve, a Carmina Burana pedig kiváló szólisták, a BDZ és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság közreműködésével, Hollerung Gábor vezényletével hangzik el.

A vokális műfaj kedvelőinek is különlegességeket nyújt az idei rendezvénysorozat. Augusztus 16-án Verdi Verissimo című áriaestre várja az operarajongókat Boros Csilla és Kálmándy Mihály, valamint kísérőjük, Dénes István zongoraművész-karmester. Két-két koncerten is énekel a Szent Efrém Férfikar, a különleges hangzású németországi Sjaella, és újra Zemplénbe látogat a görögkatolikus közösség által nagyon várt orosz Svetilen Énekegyüttes. A jubileumi fesztiválon fellép Farkas Gábor, Berecz Mihály, négykezes koncertet ad a Simon Izabella – Várjon Dénes házaspár, és egy magyarországi bemutatóval – Johann Sebastian Bach Goldberg-variációinak különleges átiratával – készül Bizják Dóra és Zentai Károly.

Hangulat tavalyról
Fotó: Zemplénfeszt

A kamaraprogramok sorában fellép többek között a BDZ, az a’la cARTe, a Corpus Harsona Kvartett, a kolozsvári Fonte di Gioia, Marialena Fernandes, Megyesi Schwartz Lúcia, a Mynk Quartet, a Trüffel Quartet, valamint Győri Noémi, Vígh Andrea és Szűcs Máté fuvola-hárfa-brácsa triója. A dzsessz és az improvizatív műfaj képviselői közül is több nagy együttes vendégszerepel a XXX. Zempléni Fesztiválon: 14-én és 15-én a Bohém Ragtime Jazz Band, 20-án a Budapest Jazz Orchestra – Queen-koncert Wolf Kati, Csordás Levente és Kocsis Tibor szólójával –, 17-én a Grand Tokaj Zrt. Szegi Pincészeténél a Swing à la Django, 21-én Sátoraljaújhelyen Ferenczi György és a Rackajam játszik. Színpadra lép továbbá a Hász Eszter Quintet, az Antal Gábor Trió és Szőke Szandra, Szakál-Plósz Titanilla, a Lakatos Ágnes Special Zone, a Demeter Quartet, a Varga Dávid Quintet, Urbán Orsi, a népzenészek közül pedig a Szikes Zenekar, a Zagyva Banda és a Zűrös Banda.

A gyermekes családok számára is tartalmas programokkal készülnek: fellép a Manó Swing, a BonBon Matiné és a Csavar Színház, Gál Tamás főszereplésével. Augusztus 22-én A megérthető zene – családi program karmesteri ismertetővel sorozat részeként Hollerung Gábor tart izgalmas előadást a filmzenékről. De kirándulásokat is szerveznek Bekecsre, Hercegkútra, Komlóskára, Taktaharkányba, Tarcalra, kisvasúttal Kőkapura és Pálházára. A programokról részletes információ a fesztivál honlapján, valamint Facebook-oldalán érhető el. Jegyek ITT válthatók, a legtöbb programra július 31-ig húsz százalék elővételi kedvezménnyel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.