Új impulzusok a cirkuszművészetben

Elsőként vett fel tagjai közé nem a hagyományos cirkuszi műfajt képviselő társulatot az Európai Cirkuszművészeti Szövetség. A Recirquel tagságával a szövetség célja, hogy erősítse a kortárs és a tradicionális cirkuszi irányzatok közötti együttműködést, segítve ezzel az európai cirkuszművészet megújulását.

Munkatársunktól
2021. 07. 14. 10:04
null
Fotó: Nagy Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Cirkuszművészeti Szövetség (ECA) – amely azért jött létre, hogy összekapcsolja és népszerűsítse az európai cirkuszokat, valamint megőrizze a cirkuszművészetet az európai kulturális örökség részeként – 2021 júliusában, két évtizedes történetében először vett fel tagjai közé újcirkuszi együttest, ez pedig a Recirquel – olvasható a társulat lapunkhoz eljuttatott közleményben. Mint írják, Az ECA több mint huszonkilenc ország százharminc cirkuszát, fesztiválját, állatidomárját és artistaművészét képviseli. Lépést tartva a művészeti ág alakulásával szeretné elősegíteni, hogy a hagyományos cirkusz képviselői nyissanak a kortárs cirkuszi törekvések irányába is.

A Recirquel hazánk első újcirkusztársulata, mely a klasszikus balett, a kortárs tánc, a színházművészet és a hagyományos cirkuszművészet találkozásából megteremtette a cirque danse műfaját, ezáltal az elmúlt években úttörő szerepet játszott a művészeti ág megújítási törekvéseiben. A Vági Bence által 2013-ban alapított Recirquel nevéhez olyan emlékezetes előadások kötődnek, mint például a 2017-ben a budapesti vizes világbajnokság záróünnepségére készített nagyszabású, több száz művészt felvonultató produkció, a Csodaszarvas legendája, a Kristály vagy a Solus Amor, a Non Solus és a My Land trilógia.

Vági Bence a felvétel kapcsán úgy fogalmazott: – Büszkék vagyunk arra, hogy az Európai Cirkuszművészeti Szövetség nyitott arra a tudásra és gondolkodásmódra, ami az elmúlt egy évtizedben forrt ki a társulatnál. Bízunk abban, hogy együtt, tiszteletben tartva a cirkuszművészet évszázados értékeit, új impulzusokkal segíthetjük a műfaj megújulását.

A Recirquel, amely produkcióival a világ legnevesebb színházaiban és fesztiváljain lépett fel sikerrel, a jövőben abban is támogatást nyújthat, hogy a cirkuszművészetet magasművészetként is egyre szélesebb körben fogadják el. Emellett az ECA érdekképviseleti tevékenységében is erősebben jelenhetnek meg a kortárs irányzatok szempontjai többek között a szabályozás vagy a különféle uniós pályázatok kialakításakor.

Tekintsék meg képgalériánkat, amely a budapesti vizes világbajnokság záróünnepségére rendezett, A csodaszarvas legendája című produkció jeleneteit örökítik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.