JazzTime: dzsesszélmények a Müpa megújult zenei fesztiválján

Augusztus végén a Müpa ismét megnyitja kapuit a zenei különlegességekre és felejthetetlen koncertpillanatokra vágyó közönség előtt. Az intézmény a New Orleans Swingfesztivál örökébe lépő új koncertfolyammal, az augusztus 27-én kezdődő JazzTime fesztivállal búcsúztatja a nyarat és köszönti az őszt. Fellépnek mások mellett a swing magyar dívái, bemutatkoznak a Jazz Showcase 2020-as győztesei, valamint Gonda János emléke előtt tisztelegnek a hazai dzsesszélet kiválóságai.

Magyar Nemzet
2021. 08. 19. 16:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bőséges stílusválasztékkal és valódi zenei csemegékkel várja a dzsessz rajongóit a Müpa megújult fesztiválja. A pénteki nyitónapon a korlátozások óta először nyílik meg teljes befogadóképességével a Fesztivál Színház, amelynek színpadán 20 órától a swing négy kiemelkedő hazai előadója, Micheller Myrtill, Pocsai Kriszta, Bolba Éva és Munkácsy Eszter a Budapest Jazz Club rezidens nagyzenekarával ad fergeteges hangulatú koncertet. A Pearls of Swing című est műsorának gerincét a big band irodalom nőket előtérbe állító dalai adják – olvasható a Müpa lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Micheller Myrtill      Fotó: Kinszky Gábor

A JazzTime fesztivál második napján a 2020-as Jazz Showcase zsűrije által a legjobbnak ítélt formációval és a közönség kedvenceivel találkozhatnak az érdeklődők: a program bátran ajánlható mindenkinek, aki kötetlen hangulatban ismerkedne akár magával a műfajjal, akár az azt képviselő, feltörekvő tehetségekkel és a szcéna elismert előadóival. Nagy-Babos Rebeka egy sepsiszentgyörgyi zenei táborban szerzett élményeinek hatására döntött úgy, hogy hátrahagyja reklámgrafikusi szakmáját, és elköteleződik a dzsesszéneklés mellett. Díjnyertes kvartettje, majd az alternatív popba hajló muzsikát játszó perpētuum a délután folyamán lép fel az Átriumban. Őket 18.15-től a Kozma Orsival kiegészült Funky Wheelers követi, akik régi és vadonatúj popslágereket dolgoznak fel funkos-dzsesszes alapokra átültetve. Az estét a felejthetetlen zenész és példakép, a Magyar Jazz Szövetség és a Zeneakadémia jazz tanszakának egykori alapítója, Gonda János emlékére összeállított Jazzstaféta zárja. Az elkötelezett művész és pedagógus munkássága előtt tisztelgő műsorban mások mellett Binder Károly, Márkus Tibor, Oláh Kálmán, Szabó Dániel, Hárs Viktor, Kőszegi Imre, Balázs Elemér, Berki Tamás, Friedrich Károly és Szalóky Béla lép fel a kiváló dobművész, Bágyi Balázs művészeti vezetésével.

Gonda János  Fotó: Magyar Jazz Szövetség

A zárónapon ismét a női történeteké lesz a főszerep: a Fesztivál Színházban La femme fatale címmel az elragadó hangú énekesnő, Szűcs Gabi és zenekara ad koncertet 20 órától. A különböző korszakokból válogatott dalok a legismertebb női előadókat, így például Marilyn Monroe-t, Karády Katalint, Marlene Dietrichet vagy Nina Simone-t idézik meg a lendületes swing és a mainstream dzsessz stílusában. Szó esik szerelemről, titkos és tiltott kapcsolatokról, nőiségről, csábításról, csalódásról, és olyan slágerek csendülnek fel, mint a Whatever Lola Wants, a My Baby Just Cares for Me, a Fever, valamint a Mad About the Boy. A végzet asszonyait a középpontba állító műsorban ráadásul vendégként színpadra lép a kiváló hangjáról is ismert színésznő, Ónodi Eszter.

Szűcs Gabi   Fotó: Oleg Borysuk

A JazzTime fesztivál részletes programját ITT érhetik el.

(A borítóképen a BJC Big Band Fotó: Nagy Attila)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.