Népdalok és carbonizált filmzenék az Uránia koncertsorozataiban

A Zenei példaképek Beethoventől Kallós Zoltánig és a Crossover Uránia könnyűzenei koncertsorozat következő előadása is sztárfellépőket hoz az Uránia Nemzeti Filmszínház színpadára. November 11-én Berecz András, a népszerű mesemondó és népdalénekes három művész fiával ad koncertet. Míg másnap, november 12-én a mai pop, rock és elektronikus műfajokat egyedi módon elegyítő The Carbonfools érkezik egy különleges, kifejezetten a mozis helyszínre összeállított filmes koncerttel.

Magyar Nemzet
2021. 11. 07. 12:30
null
20201125 Budapest Berecz András mesemondó Magyar Nemzet fotó: Mirkó István (MI) Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Válaszutaink című esttel Berecz András Kossuth-díjas népdalénekes, mesemondó és három fia, István, Mihály és Márton lép közönség elé november 11-én. „Népdallal keltünk, mesével feküdtünk. Szinte egyebet se tudtam adni a gyermekeimnek, és ezt se megfontolásból. Így esett jól az élet, az etetés, a büfiztetés, a ringatás, a lovacskázás, hintázás... Nagyszüleim, különösen az anyai ág a nappalt reggeltől estig, olykor estétől reggelig szinte mulatság számba vette. Derűlátásuk volt ennek köszönhető? Vagy fordítva, derűjükből fakadt ez a tempó, ki tudja? Gyermekeim mind ebben nőttek fel, és ahogy nőttek, idővel válaszutak elé kerültek…” – így vall Berecz András az apaságáról.

Ezeken a válaszutakon mit tettek le az apai örökségből, egyáltalán tettek-e le, és tettek-e hozzá valamit? Merre tart, hol tart a három ifjú Berecz, a táncos-zenész, a zongoraművész, az énekes-filmes? István vőfélyként vitte tovább apja mesemondását, énekes mesterségét furulyázással egészítette ki, de mint táncos vált országos és mára már világhírű előadóművésszé. Mihály zongoraművész lett, Londonban, a Királyi Zeneakadémián tanult, a fiatal magyar zongoristageneráció kiemelkedő egyénisége. Márton pedig idén végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem televíziós műsorkészítő szakán. Apja meséit talán a filmművészetben kamatoztatja, most viszont népdalénekesként áll majd apja mellé – derül ki az Uránia Nemzeti Filmszínház lapunkhoz eljuttatott közleményéből. Mint írják, a műsorban a népzene, a népdal, a mese és a tánc egyforma hangsúllyal szerepelnek, egymást kiegészítik. Az est arról ad számot, hogy egy mai családban mi marad apáról fiúra, tanítás, magyarázkodás nélkül, a puszta példával.

Másnap, november 12-én a Crossover Uránia sorozatban Cinemusic című koncertjével, „carbonziált filmzenékkel és filmesített carbondalokkal” érkezik a pop, rock és elektronikus műfajokat egyedi módon elegyítő, népszerű The Carbonfools zenekar. – Az Uránia moziterme elképesztően gyönyörű és különleges koncerthelyszín, nagyon felpörögtünk, amikor megnéztük és elkezdtük kitalálni, hogy milyen tematika alapján állítsuk össze ezt az egyedi koncertműsort – idézi a közlemény DJ Tituszt, a banda alapítóját. – Az elején mindenki bedobálta, hogy szerinte melyik filmekhez és dalokhoz kéne hozzányúlni. Nem kis feladat volt ezekből leválogatni, hogy miket tudunk elképzelni a műsorban, és egyáltalán hozzá tudunk-e nyúlni azokhoz a dalokhoz úgy, hogy abból egy valóban izgalmas átdolgozás születhessen – tette hozzá Fóris-Ferenczi Gábor, a zenekar énekese.

Azt nem szeretnék előre elárulni, hogy milyen ismert filmzenéket dolgoztak át vagy kevertek össze saját dalokkal, mert akkor odalenne a meglepetés. Néhány dolgot viszont biztosan tudhatunk: – Az adta magát, hogy erős vizuális tartalmat is össze kell hoznunk a dologhoz. Ezzel kapcsolatban is rengeteg ötlet született, de azt nem mondhatom el, hogy beöltözöm-e végül Celine Dionnak, hogy elénekeljem a Titanic betétdalát. Azt viszont elárulhatom, hogy vetítés mindenképp lesz, amit egy régi pajtásunk, E visual készít. Ha eljössz, és hagyod, hogy a zene, a képek és a hangulat elvarázsoljon, akkor biztos, hogy sokáig nem fogod elfelejteni ezt az estét – zárta gondolatait Fóris-Ferenczi Gábor.

Jegyek az Uránia jegypénztárában és online felületén még elérhetők.

Borítókép: Berecz András (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.