Népi kézműves örökségünk bemutatása

Kezeink dicsérete – ez a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hetének mottója ebben az évben. Országszerte színes kézművesprogramokkal várják a látogatókat április 3-ig az alkotóházakban, kézművesműhelyekben és műhelygalériákban. Az egyhetes program keretében olyan népművészeti programokat biztosítanak, ahol a gyerekek és a felnőttek megismerkedhetnek a népi kézművesség különböző területeivel.

2022. 03. 29. 14:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai művészet és kézművesség napjai nemzetközi rendezvényhez csatlakozva rendezik meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák IX. Országos Hetét. A sokszínű és egyedi programkínálattal, valamint a hagyományos kézművesség értékeinek bemutatásával a szervezők célja az alkotóműhelyek és az ott dolgozó mesterek továbbörökítő munkájának ismertebbé tétele, ezáltal népi kézműves örökségünk minél szélesebb körben való bemutatása. Az országos rendezvényen kipróbálhatják többek között a szövés, a körmönfonás, a különböző tájegységek hímzései, a vertcsipke- és szűrrátétkészítés, a nemezelés, a bőrművesség, a bútorfestés, a kékfestés, a gyöngyékszer-készítés, viselet- és viseletesbaba-készítés, a tojásírás és tojáspatkolás fortélyait. Az egyes helyszíneken kiállításokkal, előadásokkal, mesterségbemutatókkal, kézműves-foglalkozásokkal, népi játékokkal, élőszavas mesemondással és népi gasztronómiához köthető programokkal is várják az érdeklődőket. A rangos nemzetközi programhoz több mint negyven település alkotóházai, kézművesműhelyei és műhelygalériái csatlakoztak Nyíregyházától Nádudvaron és Zircen keresztül Zalaszombatfáig. A programot a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza partnerségével valósítja meg. A részletes program ITT és ITT tekinthető meg.

Magyarországon az elmúlt negyven év alatt civil kezdeményezésekkel jöttek létre azok a tárgyalkotó népművészeti tevékenységgel foglalkozó megyei, tájegységi és települési népművészeti egyesületek, melyek országos érdekképviseleti szerve a Népművészeti Egyesületek Szövetsége. Közülük számos szervezet alakított ki népi kézműves alkotóházat, népi kézműves nyitott műhelyt és népi kézműves műhelygalériát, melyekkel évről évre csatlakoznak az alkotóházi hétvégéhez. Hiszen a népművészeti tudás átadásának, az alkotó és az alkotás megismeréséhez kell egy hely, ahol az alkotómunka mellett a közösségi alkalmak is megvalósulnak. Emellett ezek a helyek lehetőséget biztosítanak a nagyközönség bevonására, a nívós szakmai munkához elengedhetetlen képzések megvalósítására, ezáltal az utánpótlás nevelésére. 

A Hagyományok Háza népikézműves-képzések biztosításával szintén segíti azt a célt, hogy egyre több képzett népművész vehessen részt a különböző formákban működő alkotóközösségek szakmai életében, valamint idővel népi kézműves műhelyt, műhelygalériát alakítson ki. A Hagyományok Háza megyei hálózata szakmai feladatellátásában is jelentős szerepet töltenek be az alkotóházak, műhelyek. A Népi Iparművészeti Múzeumban működő Nyitott Műhely szintén minden évben csatlakozik az alkotóházi hétvégék programsorozatához.

Borítókép: Cukorperec sütése (Fotó: Facebook/Mézespatkó Alkotóház)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.