Holdkeltekor a város mesélni kezd

Ezen a napon, miután a Hold felkelt, Esztergom mesélni kezd. Elmondja ezredéves történelmét, melynek a régi városrészek macskaköves, szűk utcái, a Duna kanyarulata, a számtalan égbenyúló templomtorony és a történelmi épületeinek ódon falai adják a díszletet. A város históriáját őrző helyszínek; a múzeumok, a galériák, a bazilika, a kincstár, a királyi vár megnyitják kapuikat mindazok előtt, akik a múzeumok éjszakáján nem hajtják túl korán álomra a fejüket.

Zana Diána
2022. 06. 24. 14:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár a csillagfényes, nyári sétát választjuk, akár felülünk az esztergomi kisvonat éjszakai járatára – amelyen a rendezvények látogatására jogosító karszalaggal ingyen utazhatunk –, könnyedén eljuthatunk bármelyik helyszínre, az egyedüli megoldandó problémát az jelentheti, hogy választanunk kell a rengeteg programlehetőség közül. A helyiek már egy ideje figyelemmel követik, hogy a város ikonikus épületének nagykupolája hogyan vált patinás zöldből egyre nagyobb felületen vakító rézszínbe, de most

betekintést nyerhetünk a Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház, vagyis a bazilika restaurálási munkálataiba is, megtudhatjuk, hol tart a teljes körű felújítás. 

Az alapkőletételről, a Bakócz kápolnáról és az idén nyolcszáz éves aranybulláról is sok érdekességet megtudhatunk, melynek esztergomi példányát a Főszékesegyházi Kincstárban őrizték, ahol most kamarakiállítás mutatja be a királyi okirat történetét, ugyanakkor az utolsó királykoronázás kellékei tárlatvezetés során fedik fel magukat.

Izgalmakban sem lesz szegény ez az éjszaka; zseblámpával fedezhetjük fel a várhegy zegzugos területét vagy éppen csillagokat leshetünk a Regiomontanus Csillagász Klub és a Dorogi Csillagász Kör közreműködésével a loggián.

Schmöltz Margit különleges sólymos labirintus-kalandjátékra invitálja olvasóit és leendő olvasóit. Az írónő történelmi regényeinek helyszíne a középkori Esztergom; így aztán időben is messzire utazhatunk a múltba, hogy életre keljenek az olvasmányélmények a sólyomröptetés, a fiókakeresés, a lóáldozat, a hévizes ispotály, valamint a városi vásárok XII. századi forgatagáról.

 

Babits Mihály nyári háza irodalmi játékokat és tárlatvezetést kínál, a Geoda – az interaktív ásvány- és őslénykiállítás – ezúttal aranymosással, ékszerkészítéssel, valamint ásványkutatással készül. A Vízeum – …ahogy a vízről még soha, az Év kiállítása- és az Év európai múzeuma-különdíjas kiállítása a Duna Múzeumba invitál, ahol a Várfok Galéria vendégtárlata is megnyílik Árapálytényezők címmel, de lesznek látványos kísérletek, élőzenés meseszövés, koncert, és Bálint F. Gyula is beszámol kalandos expedíciójáról Kajakkal Székelyföldről Budapestre címmel.

Valentinianus római császár idejéből, a 370-es évekből származik a dömösi révnél nemrég feltárt római őrtorony, melyet annak idején az Európa felé tartó hadak ellen építettek. Az itt talált leleteket külön kamarakiállításba rendezték az MNM Balassa Bálint Múzeumában, ahol tárlatvezetés várja az érdeklődőket, akik bepillanthatnak a régészet és restaurálás tevékenységébe. 

A múzeum udvarán régészhomokozó várja a gyerekeket, a kalligráfia műhelyfoglalkozáson a régi idők írását, a kézműves foglalkozáson pedig a középkori hímzést és kékfestő mintával való díszítést is kipróbálhatjuk. 

A Bibliothecában, az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtárban Maurus barát titkaiba tekinthetünk be a kódexkészítés tudományán keresztül, és gyertyafényes tárlatvezetés révén kaphatunk választ a kérdésre: „Mit csinálnak kanonokjaid?” A Keresztény Múzeumban Nippon Konbanwa! címmel a japán művészet tárja fel magát számos játékkal, előadással és tárlatvezetéssel. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem interaktív játékokkal, népmese-foglalkozással készül.

Az esztergomi múzeumok éjszakája teljes programpalettája ITT olvasható. Egy biztos, unatkozni senki nem fog, a rövid nyári éjszakája ilyen gazdag programválaszték mellett még hamarabb elrepül.

Borítókép: Bakócz-kápolna (Forrás: Esztergom–Budapesti Főegyházmegye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.