Jubileumi évadra készülnek a Nemzeti Filharmonikusok

Számos különlegességet kínál a komolyzene-kedvelőknek a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a 2022–2023-as évadban. Az együttes a Kocsis, a Kobayashi, a Ferencsik, a Lukács és a Pászti bérlet hangversenyein három közkedvelt helyszínen, a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, a Zeneakadémia Nagytermében és a Pesti Vigadó dísztermében szólaltatja meg a szimfonikus repertoár mesterműveit, az oratorikus irodalom remekeit és több évszázad számos reprezentatív versenyművét, sőt egész estés hangversenyszerű operaprodukciókkal is kedveskedik a zenés színpad szerelmeseinek.

Magyar Nemzet
2022. 06. 28. 10:31
Fotó: Csibi Szilvia Forrás: Nemzeti Filharmonikusok Zenekar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évadban elhangzik Chopin f-moll zongoraversenye és Dvorák Újvilág-szimfóniája, Csajkovszkij V. szimfóniája és Berlioz Fantasztikus szimfóniája, Verdi Trubadúrja, Mendelssohn Olasz szimfóniája, Haydn Katona-szimfóniája és Schumann II. szimfóniája. Felcsendülnek Kodály változatai a Fölszállott a páva dallamára, megszólal a nagy magyar mester Budavári Te Deuma, Brahms annak idején éppen Budapesten bemutatott B-dúr zongoraversenye és I. szimfóniája és Richard Strauss életörömittas Don Juanja.

A különlegességek kategóriájába sorolható Poulenc Stabat Matere, amely szinte sohasem hallható, valamint Schumann Manfred-nyitánya, Richard Strauss I. (Esz-dúr) kürtversenye vagy Cherubini Médeia-nyitánya. Magyarországi bemutatón hangzik el Liszt Jeanne d’Arc a máglyán című drámai jelenetének hazai koncerttermekben mindeddig soha nem hallott zenekari kíséretes változata, egyedi élményt ígérnek Mozart operaáriái a világklasszis Francois Leleux oboaátiratában (ő is adja elő hangszerén A varázsfuvola és a Don Giovanni halhatatlan részleteit – előtte és utána pedig karmesterként kápráztatja el tudásával a közönséget).

Derűt és kecsességet várhatunk Respighi Régi olasz táncaitól, megrendülést Haydn kivételes remekműve, egy egyedülálló passió, A Megváltó utolsó hét szava a kereszten oratóriumváltozatától. Két nagy zeneszerző jelképes szellemi találkozásába enged betekintést Schubert Wanderer-fantáziája Liszt zenekari kíséretes átiratában, és a XX. századi magyar zene megismerésre méltó értékeivel szembesít Szervánszky Endre Fuvolaversenye, valamint Lajtha László III. szvitje.

Felcsendülnek a szimfonikus repertoár mesterművei                         Fotó: Nemzeti Filharmonikus Zenekar/Csibi Szilvia

Fennállása óta először szólaltatja meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar Schumann Az éden és a péri című oratóriumát. A közönség a Pászti bérlet minden egyes hangversenyén hallhatja a Somos Csaba vezetésével működő Nemzeti Énekkart, a bérlet utolsó estjén angol, amerikai és argentin szerzők – Eric Whitacre, Astor Piazzolla, Joby Talbot, Martin Palmeri – műveiben a vallásos tartalom, a szerelem és a táncos ritmus ad különleges találkát egymásnak.

A magyar vokális kultúra legjobbjai lépnek fel a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, olyan énekesek, mint Komlósi Ildikó, Gáspár István, Szalai-Illés Gabriella, Kelemen Dániel, Mester Viktória, Horváth István, Kálmándy Mihály, Wittinger Gertrúd, Fekete Attila, Kolonits Klára, Baráth Emőke, Balogh Eszter, Najbauer Lóránt, Szutrély Katalin, Cser Krisztián. De persze az is hosszú évek óta megszokott, hogy az énekestársadalom nemzetközi kiválóságai is egymásnak adják a kilincset a zenekar próbatermében. Ebben az évadban eljön mások mellett Véronique Gens, Tassis Christoyannis, Hélene Carpentier, Thomas Dolié, Patrick Bolleire, Artavazd Sargsyan, Laurent Deleuil, Hovhannes Ayvazyan, Leonora Selene Zanetti, Serban Vasile, valamint Christian Immler. Emellett olyan hangszeres szólistáknak tapsolhatunk, mint a villámkezű zongoraművész Ingrid Fliter, Ikuyo Nakamichi, Berecz Mihály, Bizják Dóra, Olga Kern, Peter Klimo és a senkihez sem hasonlítható Ránki Dezső, a hegedűvirtuóz Baráti Kristóf, Szergej Krylov és Banda Ádám, a közönségkedvenc csellista Várdai István, a világjáró fuvolás Győri Noémi – és hangszerének egyik legjobbja, a kürtös Stefan Dohr.

A zenekar különös fontosságot tulajdonít a fiatal magyar tehetségekkel való együttműködésnek. Ellátogat a Nemzeti Filharmonikusokhoz Káli Gábor, Farkas Róbert és Rajna Martin, a középgeneráció kiválóságai közül a pulpitusra lép Vashegyi György, Kesselyák Gergely, Madaras Gergely, Vajda Gergely – és persze nem hiányozhatnak olyan nagy múltú, jelentős hazai dirigensek sem az együttes koncertjeiről, mint Kovács János. Csupa jobbnál jobb, izgalmasabbnál izgalmasabb maestro, köztük Krzysztof Urbanskitól Carlo Montanarón és Martin Haselböckön át Lawrence Fosterig, Nimrod David Pfeffertől, Jack Apperleyn és Attilio Tomasellón át Dohnányi Oliverig.

Az ifjú generációt, mint minden évadban, ezúttal is a Zenemánia beavató koncertjei kalauzolják a klasszikus zene rejtelmeinek világában – olyan tapasztalt vezető segítségével, mint a beszélgetős koncerteket egy személyben konferáló és vezénylő Dinyés Dániel, aki magát Ludwig van Beethovent és persze a szerző szimfóniáit hívja segítségül szellemes magyarázataihoz.

A zenekar a jövő évadban is fellép a Müpában                        Fotó: Nemzeti Filharmonikus Zenekar/Nagy Attila

Az évad szeptember 25-én kezdődik Erkel, Bartók, Dohnányi és Sztravinszkij műveivel. Kocsis Zoltánra Liszt és Rahmanyinov muzsikájával emlékeznek, a karácsonyt Bach kantátáival várják, a magyar klasszikus zene napján a hazai zenekultúra értékeit mutatják be. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar 2023-ban ünnepli fennállásának századik évfordulóját. Erről az alkalomról jubileumi hangversenyen emlékeznek meg, amelyen Dohnányi, Liszt és Beethoven művei csendülnek fel Kovács János és Vashegyi György vezényletével. Az esten közreműködik Ránki Dezső zongoraművész, a Kismartoni mise énekszólóit Szutrély Katalin, Schöck Atala, Bernhard Berchtold és Cser Krisztián adja elő.

A zenekar jövő évadra szóló jegyeinek és bérleteinek árusítását július 1-jén kezdi meg az online felületeken és a jegyirodákban.

A teljes programkínálatot, a jegyek és bérletek árait a Nemzeti Filharmonikus Zenekar honlapján érhetik el.

Borítókép: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar egyik korábbi koncertje a Pesti Vigadóban (Fotó: Nemzeti Filharmonikus Zenekar/Csibi Szilvia)


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.