Jubileum a majorban

A városmajori park szívében található szabadtéri színpad 2022-ben ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. Kiállítással, irodalmi programokkal és a lokálpatrióta közösség emlékeivel várják az érdeklődőket.

Magyar Nemzet
2022. 07. 30. 17:47
null
Forrás: varosmajoriszinpad.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kereken száz esztendeje, 1922. július 30-án nyitotta meg kapuit a Révész Artúr tervei szerint készült szabadtéri mozi, amely a második világháborút követően kezdett el színházként funkcionálni. Az intézmény azóta is Buda egyik megkerülhetetlen kulturális helyszíne lett.

A születésnap kiváló alkalom arra, hogy mélyebben is megismerjük, és az év során különböző formában, különböző fórumokon megosszuk az érdeklődőkkel a városmajori parknak, valamint magának a színháznak a történetét. Visszatekintsünk a hagyományra, amelynek jelenlegi működésünk a folytatója, hiszen részben ez adja identitásunkat – áll a színház közleményében.

A jubileum alkalmából Száz éve a Városmajorban címmel kiállítást hozott létre a színház, feltárva a korabeli sajtómegjelenésekben, az Országos Széchényi Könyvtárban, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben és a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményben hozzáférhető anyagokat – plakátokat, archív fotókat. Az elmúlt időszakra visszatekintő, az évad végéig megtekinthető tárlat különleges helytörténeti érdekességekkel is szolgálhat a látogatóknak és az itt élőknek.

Moziból lett színház a legendás intézmény Forrás: Városmajoriszínpad.hu

Ugyancsak centenáriumi kezdeményezés az a színház honlapján elérhető interjúsorozat, amelyben a parkhoz és a színházhoz kötődő emlékeikről mesélnek a környéken élők.

És persze mivel egy színházi emlékév nem képzelhető el bemutató nélkül, ezért a Városmajor irodalmi titkairól mesélő előadás-sorozattal várják az érdeklődőket a százéves színházban.

Borítókép: A színház egykori logója régi felvételen (Forrás: Városmajoriszínpad.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.