Díjazzák az Év informatikai újságíróját

Neumann János életművéről, a Z generáció médiahasználati szokásairól és a mesterséges intelligencia szövegértelmezéséről is szó lesz a Neumann Társaság idei konferenciáján, amelyet Informatika AI-től Z-ig címmel rendeznek meg november 10-én a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben. Az eseményen a legjobb informatikai újságírót is díjazzák.

Gurzó Klára Enikő
2022. 10. 30. 18:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Informatika AI-től Z-ig címmel rendezi meg idei konferenciáját november 10-én a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet Kende utcai nagytanácstermében a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság. Az értekezlet annak jegyében zajlik, hogy a szervezet GPS-ként kívánja segíteni a társadalom tájékozódását a digitális világban. Az értekezleten az informatika forradalmi hullámairól, szerepéről, hatásairól lesz szó, tájékoztatta lapunkat Straub Ádám sajtókapcsolati munkatárs. 
Az összejövetelt Beck György Neumann 120 évre készülve – Neumann nyomában című elnöki köszöntője nyitja meg, majd Bojár Gábor Graphisoft-alapító mond megnyitóbeszédet 4. ipari vagy 3. informatikai forradalom? címmel.

A tudományos értekezéseket az év legjobb informatikai újságíróját megillető Kovács Attila-díj és a társaság saját elismeréseinek, a Kemény János-díjnak és a Tarján-emlékéremnek az átadása vezeti fel.

A második blokkban Hangya Balázs orvos, matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Intézete rendszer-neurobiológia kutatócsoportjának vezetője az agyi hálózatok és az MI kapcsolatáról tart előadást. Varjú Zoltán számítógépes nyelvész, MI-szakértő a Páncélba zárt szellem címmel fejti ki gondolatait. Putz Orsolya nyelvész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanársegédje az MI szerepét elemzi a képi és szöveges tartalomelemzésben.
A Kalmár- és a Neumann-díj, valamint a társaság életműdíjainak átadása után Levendovszky János, a Budapesti Műszaki Egyetem dékánhelyettese ismerteti a Mesterséges intelligencia alkalmazásai az ipari rendszerek intelligens monitorozásában – műegyetemi kutatások az adatgyűjtő protokolloktól az anomália detekcióig című tanulmányát. A Z generáció médiahasználatáról Guld Ádám médiakutató, kommunikációs szakember, egyetemi docens, a Neumann Társaság e-Hétköznapok szakosztályának titkára fejti ki gondolatait. A konferencia Beck György zárszavával ér véget.
A konferencián ingyenes a részvétel, de regisztrációhoz kötött. A jelentkezni online lehet a Neumann Társaság honlapján megadott űrlap kitöltésével.
Borítókép: Digitális elme (Fotó: Neumann Társaság)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.