Könnyűzenei alapképzést indít a Debreceni Egyetem

2017-ben vetődött fel a hazánkban és nemzetközi szinten egyaránt egyedülálló könnyűzenei alapképzés indításának ötlete. 2018 januárjában megalakult az egyetemi könnyűzenei képzési központ, amely 2021-től könnyűzenei intézet néven működik. A központ létrejöttével egy időben megkezdődött a különböző szakirányokat magában foglaló BA-képzés kidolgozása, a tantárgyleírások és az akkreditációs anyag elkészítése a Debreceni Egyetemen.

Magyar Nemzet
2022. 12. 01. 16:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A könnyűzenei alapképzés Kelet-Közép-Európában egyedülálló szak, melyet az intézmény könnyűzenei intézetének oktatói, valamint a hazai könnyűzenei élet ismert előadói oktatják majd 2023 szeptemberétől a Debreceni Egyetemen (DE). 

Az új szakon többek között Wolf Kati és Erdős Fruzsi énekesek, Ferencz Péter producer, Tóth Marcell billentyűs, Gudics Marcell és Gudics Martin dob- és basszusgitár-oktatók, Gyémánt Bálint jazzgitáros, Kovács János trombitatanár, Linzenbold Gábor szaxofontanár és Tóth Dániel harsonatanár, valamint Varga Antal, az Abrakazabra zenekar vezetője, aki a képzés alapját nyújtó zenekari gyakorlat tárgyat oktatja majd.

 

A hat féléves képzés az első könnyűzenei BA-képzés lesz Magyarországon, de Európában is nagy jelentőségű, ugyanis komoly múltra csak Angliában tekint vissza, ahol rendkívül népszerű.


 Bács Zoltán kancellár felidézte, hogy az egyetemi szintű könnyűzenei képzés alapjaként 2018 februárjában hazánkban egyedülálló könnyűzenei kurzust indítottak a Kőbányai Zenei Stúdióval közösen. Miután a DE karain több tehetséges, a zenét szerető és zenélni akaró fiatal tanul, ezáltal számukra a szabadon választható kurzus elindításával megnyílt az út a zenei alapképzés felé.
 

 

 A kurzuson a zeneművészeti kar és a kőbányai stúdió tanáraitól sajátíthatták el a hallgatók a könnyűzenei alapokat egyéni hangszeres és zenekari órákon, a hallgatók dob, basszusgitár, gitár, billentyűs hangszerek és ének közül választhattak.

 

A kurzus beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az elmúlt évek sikerei pedig egyértelművé tették, hogy szükség van a Debreceni Egyetemen a könnyűzenei alapképzési szak elindítására – magyarázta a kancellár.
 

Jelenleg a könnyűzenei kurzusban kétféle képzésünk van, egy online felnőttképzés és egy szabadon választható kurzus. Az alapképzés elindításával Kelet-Közép-Európa egyetlen könnyűzenei felsőoktatási intézményévé válunk, amely államilag elismert diplomát ad a hallgatóknak  

– mondta Kapusi Kálmán, a könnyűzenei intézet igazgatója.
 

A könnyűzenei intézetben jelenleg tizenhat oktató tanít. A kurzuson tanuló diákok minden szemeszter végén gálakoncertet adnak, erre első alkalommal 2018 decemberében volt lehetőségük, akkor rendezték meg először a Debreceni Egyetem könnyűzenei gálakoncertjét. Az elmúlt négy évben több mint kétszáz zeneszerető egyetemista végezte el a kurzust.

 

Bács Zoltán kancellár arról is tájékoztatást adott, hogy az alapképzés indításának folyamata több éve zajló kitartó munka után fontos mérföldkőhöz érkezett: a szakindítási kérelem sikeresen átment az akkreditációs eljáráson, az Oktatási Hivatal nyilvántartásba vette a Kortárs könnyűzene alapképzési szakot nyolc szakiránnyal, így az már a decemberi felvételi tájékoztatóban megjelenhet. A képzés 2023 szeptemberében indul. 

Hozott pontszám nélkül várják a jelentkezőket, akiknek hangszeres gyakorlati alkalmassági vizsgán kell megfelelniük, és az azon elérhető 200 pontot duplázza az intézmény. A felvételizőknek ezen kívül felmérik a szolfézs-zeneelméleti és zongoratudását is.

2023 szeptemberében indul az új alapképzési szak a DE-n.

 

Borítókép: Gálakoncerttel ünnepelték a kortárs könnyűzenei alapképzés indulását a Debreceni Egyetemen (Fotó: Facebook/DE Könnyűzenei Intézet)

 


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.