Tabutémáról hitelesen

Magasságok és mélységek címmel készült megrázó filmalkotás a Mount Everestet első magyarként meghódító Erőss Zsolt tragédiájáról. Egész estés filmjében Csoma Sándor, számos nemzetközi hírű kisfilm rendezője, a megtörtént eseményeket Erőss Zsolt felesége szemszögéből ábrázolja.

Magyar Nemzet
2022. 12. 17. 15:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Svenk ma esti adásában a rendező nyilatkozik a tizedik hete műsoron tartott film sikeréről és a nem lankadó közönségérdeklődés mögött álló erényeiről.
Csoma Sándor az adásban elmondja, hogy amikor elkészültek a filmmel, abban reménykedtek, elérhetik a nyolcezres nézőszámot.

Jó lenne elérni a nyolcezres nézőszámot, mert akkor Sterczer Hildának, akiről a film is szól, az első nyolcezres hegymászását mi is elérnénk

 – fogalmaz a rendező.

Aztán meglett a tizenhatezres szám, és azóta sem állt meg a nézőszám növekedése. Most már tizennyolcezer ember látta a filmet, ami – teszi hozzá Csoma Sándor – az inkubátorfilmek esetében szép szám. Mint kiderül, a Mélységek és magasságok a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjának harmadik leglátogatottabb filmje.

A rendező azt is megemlíti, mennyire fontos alakja a magyar közgondolkodásnak Erőss Zsolt, akinek karakterére sokan tekintenek példaképként. Ugyanakkor a legfontosabb visszajelzések nem a hegymászóval kapcsolatban érkeztek az alkotókhoz, hanem a témával összefüggésben. 
A rendező rámutat, hogy a film egy 
 

korábban tabusított témát tesz a fókuszba, a halállal való találkozást, a veszteség érzését ábrázolja, 


és ezzel rendkívül nagy szolgálatot tesz azoknak, akik Sterczer Hilda családjához hasonlóan rendkívüli veszteséget kénytelenek átélni. 
A kritikák ezzel kapcsolatban Pál Emőke erdélyi színésznő lenyűgöző alakítását szokták kiemelni, aki különlegesen hiteles színészi játékkal jeleníti meg a gyászoló, de a veszteséget mégis legyőzni képes asszony karakterét.

A Svenk adását ma este 22.50-kor láthatják a Hír TV-n. 
A műsor az ünnepek után, január hetedikén lesz újra adásban.

Borítókép:  Csoma Sándor rendező nyilatkozik a Svenkben (Forrás: YouTube)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.