Fényes Miklós herceg nyomában

Január 22-én, vasárnap este Fischer Ádám irányításával, a Danish Chamber Orchestra és Baráth Emőke szoprán közreműködésével indul a 2023-as classic.Esterházy koncertévad a kismartoni Esterházy-kastélyban. Ez alkalommal Mozart és természetesen Haydn műveit hallhatja a közönség.

Magyar Nemzet
2023. 01. 18. 13:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kismartonban, csakúgy mint az Esterházy-uradalom többi rezidenciáján Joseph Haydn évtizedeken keresztül szolgálta Fényes Miklós herceg szeszélyeit. A fennmaradt munkaszerződés szerint 

a herceg úr őkegyelmességének mindenkori parancsára köteles a másodkarmester őfőméltóságának tetszése szerinti zeneműveket komponálni. 

Haydn buzgón tett eleget a megállapodásnak, és vonósnégyes-œuvre-jének több mint a felét, továbbá ötvenvalahány szimfóniá­ját – egészen az Oxfordi szimfóniáig – a herceg szolgálatában komponálta, aktív pályájának mintegy a felét itt élve le. Tegyük hozzá, Pompakedvelő Miklós rendkívül inspiráló környezetet tudott teremteni a zeneszerzőnek. Haydn úgy vélte, hogy a herceg hozzáértésével érdeklődésével és bőkezűségével mindent megtett azért, hogy tehetséges szolgája jól érezze magát az Esterházy-birodalomban. Maga így nyilatkozott erről az erős kapcsolatról egy levelében:

A Herceg úr Őfőméltósága szolgálatában (…) kívánok élni és meghalni.

Kismartonban elsősorban két műfaj, a szimfónia és a vonósnégyes megújításán dolgozott, ezért is helyezi előtérbe a koncertsorozat ezeket a műveket. 

Ebben az évben március 30-án egy új formátummal, a Vonósnégyes-fesztivállal megkezdődik a rendezvénysorozat tavaszi sorozata, amelyen Haydn, Ravel és Beethoven egy-egy vonósnégyese hangzik el, illetve Haydn, Kaija Saariaho, Bushara El-Turk, Daniel Serrano és Aida Shirazi művei is felcsendülnek majd.

A kedvelt anyák napi koncerten Ton Koopman dirigens az Amsterdam Baroque Orchestra élén Haydn Párizsi szimfóniáinak szenteli az estét. Júniusban Florian Boesch énekessel kis dalünnep is színesíti majd a programot, ám az igazi különlegesség a Heinz Ferlesch-sel és a Barucco zenekarral életre keltett Udvari mulatság lesz, amelyen minden látogató megtapasztalhatja az egykori hercegi udvar életét, a kulináris és zenei csemegéket. Augusztusban a Bécsi Filharmonikusok Angelika Prokopp Zenekari Akadémiája és a Pannon Ifjúsági Zenekar lép fel, decemberben pedig Pannon Gálaest zárja a sorozatot. 

Az előttünk álló hétvégén Mozart 35. (D-dúr) szimfóniája és „Ch´io mi scordi di te” koncertáriája, Haydn Berenice jelenete és 94. (G-dúr) (Üstdob) szimfóniája várja azokat a zenekedvelőket, akik örömmel megtapasztalják, milyen zenei élményeket kínált vendégeinek a magyar kultúrtörténet talán legfontosabb mecénása, Pompakedvelő Miklós herceg.

Borítókép: Baráth Emőke szoprán (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.