Kölcsey-képkockák jelentek meg a magyar kultúra napjának tiszteletére

A magyar kultúra napjának alkalmából a Himnusz egy rendkívüli megjelenítési formájára hívja fel a figyelmet laptársunk. A képregénnyé formált történet ügyesen oldja meg a nemzeti vers feldolgozását, elhelyezve a művet az alkotás folyamatában.

Magyar Nemzet
2023. 01. 20. 17:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A feldolgozásra a Kultúra.hu hívja föl a figyelmet, jelezve, hogy a képregény hátterét kissé szokatlan módon egy, a tüdőgyulladás veszélyeire figyelmeztető esemény adta 2016-ban. Neves grafikusok kreatív módon fogalmaztak újra ikonikus magyar költeményeket, közöttük Kölcsey Ferenc Himnuszát.

„Az induló képkockák Szatmárcsekére, 1823. január 23-ára, a téli zimankóba repítik az olvasót. Ez volt a Himnusz letisztázásának napja. Otthonában, pergamenpapírra, lúdtollal, gyertyafénynél írta a költő. A rajz érzékletesen állítja elénk Kölcsey alakját. Néhány jelenettel később időutazás részesei lehetünk. A szerző múltba tekintése révén vérzivataros évek harcjelenetei elevenednek meg számunkra. A színek kifejezőereje sokat hozzátesz a hatáshoz: a tüzes vörösek a háborúk és csaták pusztító erejét, a szürkésfeketék az azokat követő gyászos időszakok nehézségeit teszik átérezhetővé.”

 

„Az utolsó versszak ábrázolása a vers szövegéhez illeszkedve feloldást nyújt az olvasók számára. Ragyogó, világos képmezők közvetítik a fohászt, amely Istent szólítja meg, arra kérve, hogy szánja meg a magyar népet, nyújtsa felé védelmező karját, és virágoztassa fel. A vers záróakkordját a Hősök tere millenniumi emlékművének képe koronázza meg. Ezután visszarepülünk Kölcsey Ferenc valóságába, aki víziójának letisztázása után, a pirkadó napfény reményt keltő sugarainak láttán bizakodva tekint a jövőbe.”

 

Laptársunk hozzáteszi:

 a képkockák tanulmányozását bátran ajánljuk olyan diákok számára, akik most birkóznak a súlyos tartalmú gondolatok memorizálásával, és olyan olvasóknak is, akik még keresik a kulcsot az egyik legfontosabb magyar szöveghez, a Himnuszhoz.

A Himnusz képregényét Farkas Lajos és Korognai Dávid álmodta és rajzolta meg.

Borítókép: Jelenet a képregényből (Forás: eletbenmaradnanak.hu) 
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.