Történet a barátság erejéről

Csütörtöktől látható a mozikban a cannes-i nemzetközi filmfesztivál zsűrijének díját elnyert Nyolc hegy című film. Az Oscar-jelölt rendező, Felix van Groeningen állandó alkotótársával, Charlotte Vandermeerschsel közösen jegyzett Le otto montagne című filmje két fiú évtizedeken átívelő barátságáról szól, az Alpok vonulatainak ölelésében. A gyönyörű tájakon játszódó történet igazi élményt nyújt, szép képekkel és történettel. A Nyolc hegy Paolo Cognetti hazánkban is kiadott, nagy sikerű regényéből készült filmadaptáció.

2023. 01. 09. 7:10
null
Forrás: Mozinet Kft.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alabama és Monroe, valamint a Csodálatos fiú rendezője, Felix van Groeningen ezúttal lenyűgöző olasz tájakra kalauzolja a nézőt. A filmről kiadott közlemény a hindu mitológiát említi, mely szerint nyolc hegy határolja a világot, amelynek a közepén egy óriási, kilencedik hegy áll. Akkor találunk rá a boldogságra, ha a középső hatalmas hegyen éljük le az életünket vagy ha beutazzuk a többi nyolcat? A film erre a kérdésre is keresi a választ. A 147 perces játékidő a film alapvetően lassú tempója ellenére is sok mindennek teret enged.

Filmkritikusok véleménye szerint az alkotás nemcsak szép és felemelő, de kifejezetten hiteles is az északolasz hegyi emberek ábrázolásában. Mint említik: minden a helyén van a filmben a viselkedési mintáktól és gesztusoktól kezdve az akcentusokig.

A történet szerint Pietro szüleit a hegyek szenvedélyes szeretete köti össze, mert a Dolomitok csúcsai között szerettek egymásba, ott házasodtak össze, majd egy családi tragédia után Milánóba költöztek. A vegyészként dolgozó apa mindent megtesz, hogy immár az Alpok havasait járva átadhassa fiának a tudását és az elhivatottságát. Amikor hétvégi házat vásárolnak a modern élettől érintetlen hegyi faluban, együtt járják a havasokat, sorra hódítják meg a több ezer méteres csúcsokat és fedezik fel a gleccsereket. Pietro egyetlen játszótársa a vadóc pásztorfiú, Bruno lesz, aki megmutatja neki a falu és az erdő elhagyatott, titkos helyeit, s akitől Pietro ellesi, hogyan élnek a hegyi emberek.

A filmben a két fiú élethosszig tartó, különleges barátsága mellett kirajzolódik a hegyek világa is, mely minden kegyetlensége ellenére felfoghatatlan módon ejti rabul az embereket. 

A két tizenéves, Pietro és Bruno együtt tölti a nyarakat a Dolomitokban, ősszel Pietro hazamegy a zsúfolt nagyvárosba, Bruno viszont marad a hegyek között, a falujában. A két fiú között nagyon mély gyerekbarátság szövődik, ami viszont megszakad a tinédzserévek alatt. Az apaképekkel kapcsolatos szorongásaik, bár először egymás felé terelik, később eltérő irányokba lökik a két barátot. A művészlélek Pietro úgy érzi, nem tud megfelelni apja elvárásainak, így inkább elszabadulna a hegyek börtönéből, és felnőttként bejárja a világot. Az apa nélkül felnövő Bruno viszont a biztonságot találja meg az Alpokban. Igazi hegyi emberré kezd válni, gazdálkodó életmódot folytat, távol a városok zajától.
Útjaik két évtized múlva keresztezik egymást a sötét fenyvesek és az eldugott tengerszemek között, hogy ismét valami újat tanítsanak a másiknak. 

Bruno és Pietro barátsága kiállja az idő próbáját, a Le otto montagne tehát a barátság erejéről szól. 

Az olasz–belga–francia film főszereplői Luca Marinelli és Alessandro Borghi.

Borítókép: Jelenet a filmből (Forrás: Mozinet Kft.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.