A román színház fenegyereke a színházi olimpián

A román színházi élet fenegyerekeként emlegetett Radu Afrim rendezésében érkezik a 10. Színházi Olimpia műsorára Az ördög próbája a Budaörsi Latinovits Színházba, május 4-én és 5-én 19 órától.

Magyar Nemzet
Forrás: szinhaz.org2023. 04. 28. 12:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a Szinhaz.org írja, Az ördög próbája egy Radu Afrim által saját ötletéből megrendezett történet, az előadás szövegének létrehozói pedig maguk a színészek. Az alkotócsapat által írt szövegen és a színészek improvizációin alapuló történet a szocializmus világában gyökerezik és napjaink világába nyúlik. Egy hirtelen meggazdagodott üzletemberről, Ördög Miklós Leventéről szól, aki emlékezetes születésnapi díszelőadást szeretne szervezni kisfiának, Ricsinek.

Az ördög próbája. Forrás: Bereczky Sándor/Szinhaz.org

A szülinapi gálát szereplőválogatás (casting) és próbasorozat előzi meg, ennek helyszíne a mára már koszlott-lepattant egykori görcsszentmiklósi kultúrotthon, ahol Ördög Miklós Levente, Ricsi édesapja egykoron gyerekként Ceausescu születésnapját ünnepelte, amely egybeesett a saját születésnapjával. Mint visszaemlékezéséből megtudjuk, születésnapját traumaként élte meg, hiszen Ceausescu születésének ünneplése árnyékot vetett az ő nagy napjára, és egy csapással megsemmisítette azt. 

Ez a traumája az oka annak, hogy Ördög a fiának olyan emlékezetes születésnapi ünnepséget szeretne szervezni, amelyre fia boldogan emlékszik majd vissza felnőttkorában.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: Az ördög próbája (Forrás: Bereczky Sándor/Szinhaz.org)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.