Kivételesen megmunkált szövegek

Szőcs Géza robusztus alakja erőteljes nyomot hagyott a magyar irodalmi-kulturális közéletben, ám verseit sajnos alig-alig ismerik, alig-alig olvassák az irodalomkedvelők. Pedig Szőcs lírája humoros, szellemes, elgondolkodtató, szórakoztató, mély és felemelő. Érdemes olvasni – derült ki a Petőfi Kulturális Ügynökség estjén, amelyet szerda este tartottak a MOMkult kupolatermében.

Munkatársunktól
2023. 04. 20. 12:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XX. század kiemelkedő íróit és költőit bemutató beszélgetéssorozatban korábban szó esett Petri Györgyről és Kormos Istvánról, ez alkalommal pedig az idén 70 éve született Szőcs Géza (1953-2020) Kossuth-díjas és József Attila-díjas erdélyi magyar költő került a rendezvény középpontjába.  Az est háziasszonya és moderátora most is, mint korábban Juhász Anna irodalmár volt, a Szőcs-hagyatékot pedig Bollobás Enikő irodalomtörténész, Szilágyi Enikő színművész, Farkas Wellmann Endre költő járta körül, miközben az elhangzó versekhez Antal Gábor jazz-zongorista, zeneszerző adott zenei kíséretet. 

 


A beszélgetés során Bollobás Enikő arra hívta föl a figyelmet, hogy Szőcs Géza huszonévesen, szinte kész költőként robbant be az irodalomba, Farkas Wellmann Endre arról beszélt, mennyire fontos alakja lett a kulturális közéletnek, Szilágyi Enikő pedig azt hangsúlyozta, milyen meghökkentő lendülettel írta szövegeit. 
Szőcs Géza líráról vallott gondolatai közül érdemes ide idézni egy-két jellemző mondatot: 

A vers a mindenütt folytonos, de sehol sem differenciálható függvény. A vers változó irányú, egymást inverz transzformációsorozatokkal beburkoló erőterek viaskodása egy telítetlen kontinuumban. A vers olyan, mint egy roló, mint egy ablakredőny, amelynek lécei a verssorok, átsüt közöttük a fény, s a roló mögött ott áll a költő és szárítkozik.

A pódiumbeszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a költő legfontosabb témái közé tartozott a nemzet, az emberi találkozások és a humor, nyelvezetét pedig a leleményesség, ötletesség jellemezte. Bollobás Enikő úgy fogalmazott: – Költészetének a faktúrája az igazán érdekes. Nagyon erősen megmunkált verseket írt. – Ugyanakkor – tette hozzá az irodalomtörténész – nagyon személyesek a Szőcs-versek. Egyéni érzelmekből táplálkoznak, úgy, hogy egyúttal egyetemes érzésvilágot mutatnak be. 
 

 

Szilágyi Enikő arra hívta föl a figyelmet, mennyire fontos lenne, ha szélesebb körben ismertté válna Szőcs Géza lírája, mely a maga korszerűségében és szépségében bizonyosan sok olvasót meg tudna szólítani. Ezt a lehetőséget kínálja az est folyamán bemutatott A kolozsvári sétatér című hangoskönyv, amelyen Szőcs Géza költeményeit Szilágyi Enikő értő előadásában hallgathatjuk meg.

Borítókép: Szilágyi Enikő színművész, Bollobás Enikő irodalomtörténész és Farkas Wellmann Endre költő, a pódiumbeszélgetés résztvevői (Fotó: a szerző felvétele)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.