Nincsen húsvét opera nélkül

Igazán különleges programsorozattal készül a húsvéti ünnepekre az Operaház. Bach Máté-passiója, Wagner Parsifal operája és Mascagni két darabjának, a Parasztbecsület és a Messa di Gloria koncertszerű előadása csendül fel a négynapos ünnep idején az Andrássy úti Ybl-palotában.

Magyar Nemzet
2023. 04. 06. 10:00
Fotó: Berecz Valter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges ünnepi műsorral várja a közönségét a Magyar Állami Operaház a húsvéti ünnepek alatt. A nagycsütörtöktől kezdődő programsorozatban a keresztény ünnep legnagyobb zeneművét Bach Máté-passióját, a Grál lovagok szent küldetéséről és megtisztulásról szóló Wagner egyik legszentebb operáját, a Parsifalt, és a Húsvét Mascagnival programkeretén belül az olasz zeneszerző két darabját, a Parasztbecsület és a Messa di Gloria koncertszerű változatát hallhatja a közönség az Andrássy úti Ybl-palotában.

opera
Máté-passió Fotó: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház

 

Az utolsó Wagner-opera, a Parsifal nagypénteken és húsvét vasárnapján kerül színpadra

Az ünnep a Máté-passióval kezdődik nagycsütörtökön, amely nemcsak az egyházi, hanem az egyetemes zenetörténelemben is Bach egyik legnagyobb művének számít. A zeneszerző halálát követően Felix Mendelssohn fedezte fel az utókornak ezt a művet. Az Operaház 2014. óta tűzi műsorára a Máté-passiót, amelyet Tóth Géza rendezésében, animációs vetítésekkel kiegészítve láthat a budapesti közönség. A nagycsütörtöki előadáson Kovács István látható majd Jézus szerepében. A további szerepeket Szemere Zita, Schöck Atala, Horváth István és Bakonyi Marcell éneklik. A Magyar Állami Operaház zenekarának, énekkarának és gyermekkarának közreműködésével megvalósuló hangversenyt Csiki Gábor énekkari karigazgató vezényli. 

Wagner utolsó zenedrámája, a Parsifal nagypénteken és húsvét vasárnapján kerül színpadra. Ez a felemelő és nemes történet a bűntől való megszabadulásról szól, ahol a főhős Parsifal tiszta és naiv hitével képes megváltani a szenvedőket, hogy a Krisztus vérét felfogó szent kehely őrzőinek a sorába lépjen. Almási-Tóth András művészeti igazgató tavaly bemutatott rendezésében a szereposztás impozáns. Kovácsházi István Parsifalként, Kálmándy Mihály Amfortasként, Rácz István Titurelként, Bretz Gábor Gurnemanz, Kálmán Péter Klingsor szerepében és Szántó Andrea Kundry főszereplésével látható ez a bölcsességgel és költői szépséggel teli darab. Az Operaház zenekarát és Énekkarát Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli.

A húsvéti ünnepet az Operaház a Mascagni-programmal zárja, ahol a zeneszerző két egyfelvonásos művét láthatja egy előadásban a közönség. A Messa di Gloria misét a szerző 1887-ben kezdte el komponálni, amit a Parasztbecsület egyfelvonásos operájával párhuzamosan írt. A két férfi szólistára és énekkarra írt művet a dél-olaszországi Cerignolában mutatta be a zeneszerző, illetve az orvietói katedrális megépítésének 600. évfordulóját is ezzel a fenséges művel ünnepelték az olaszok. Az este első részében a zeneszerző ragyogással teli miséjének fő szerepében Fekete Attila és Kelemen Zoltán énekel. Mascagni Parasztbecsület című operájának koncertszerű előadása maradandó élményt nyújt nagyszombaton és húsvét hétfőn a nézőknek. Az egyfelvonásos, merész és újszerű opera az 1890-es bemutatója óta töretlenül sikeres a világ színpadjain. A Parasztbecsület az este második részében lesz látható. A féltékenységi drámát Mascagni egyik fő művének tartják, ahol a mindennapi hősök saját, fékezhetetlen vágyaik áldozataivá válnak.  A Parasztbecsület további szerepeiben Gál Erika, Németh Judit, Kelemen Zoltán és Mester Viktória látható majd. Az Operaház zenekarát és énekkarát mindkét produkcióban Kesselyák Gergely vezényli.

Borítókép: jelenet a Parsifalból (Fotó: Magyar Állami Operaház/Berecz Valter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.