Novellaadaptációval készül a görög színház

Jelentés egy Akadémiának címmel látható a Zero Point Theatre előadása a 10. Színházi Olimpián a MITEM keretein belül április 20-án a Nemzeti Színházban.

Magyar Nemzet
Forrás: Szinhaz.org2023. 04. 13. 10:15
Színházi Olimpia
Forrás: Zero Point Theatre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Savvas Stroumpos, a Zero Point Theatre rendezője több ízben alkotótársként, valamint színészként is dolgozott együtt Theodórosz Terzopulosszal, a színházi olimpia egyik atyjával. Öt Kafka-témájú rendezése, és számos más, hasonlóan szürreális látásmódot képviselő darabhoz nyúlt a színház 2008-as létrejötte óta.

Színházi Olimpia
Ember és állat erőszakos kapcsolatát mutatja be a Jelentés egy Akadémiának előadása (Fotó: Zero Point Theatre)

A Jelentés az Akadémiának című Franz Kafka-novella főhőse egy Rőtpéter nevű majom. A Hagenbeck Társaság vadászcsoportja ejtette el az aranyparti dzsungelben, amikor csapatával inni ment a vízhez. Miután két golyó is eltalálta, elfogták, ketrecbe zárták a hajójukon. Sokkos állapotban, emlékezetkieséssel küzdve szökni próbált. Mivel nem járt sikerrel, figyelni kezdte a körülötte lévő matrózokat, megpróbálta utánozni a viselkedésüket. Ők viszont vadállatként kezelték, szórakozásból kínozták. Az elnyomástól szenvedő matrózok, ahogy ez már lenni szokott, a sérült, tehetetlen állaton élték ki az indulataikat. Amint a hajó Hamburgba ért, Rőtpéternek választania kellett az állatkert és egy zenés színház között. A színházat választotta. Az emberi magatartást kitanulva most színpadon mutatja be a humanizálódás erőszakos folyamatát. 

 

Az előadás időpontja és helyszíne: 2023. 04. 20., 19.00, Nemzeti Színház.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE

Borítókép: Kafka különös világát hozza el a Zero Point Theatre görög csapata (Fotó: Zero Point Theatre)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.