Példátlan sikert ért el Floridában a Magyar Nemzeti Balettintézet növendéke

A világ egyik leghíresebb balettversenyén, a Youth American Grand Prix döntőjén győzött Pollák Julianna Éva, a Magyar Állami Operaház 2. évfolyamos növendéke. Ezzel a versennyel egy időben a Vibe nemzetközi balettversenyen tíz arany-, hat ezüst- és két bronzéremmel a legjobban szereplő iskola díját is átvehette a Magyar Nemzeti Balettintézet.

Magyar Nemzet
2023. 04. 11. 19:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Állami Operaház balettiskolájának, a Magyar Nemzeti Balettintézetnek a 2. évfolyamos növendéke egyedüli magyar indulóként győzött a világ egyik legrangosabb balettversenyén.

Magyar Nemzeti Balettintézet
Pollák Julianna Éva a Magyar Nemzeti Balettintézet növendéke Fotó: LK Studio

 

Magyar Nemzeti Balettintézet büszke növendékeire

A floridai Tampában megrendezett Youth Amerika Grand Prix döntőjén, öt kontinens mintegy 1500 balettnövendéke részvételével megtartott rendezvényen Pollák Julianna Éva, a 9 és 11 éves korosztály 162 növendékei közül elsőként végzett a világ legnagyobb balettversenyén – adta hírül a mai napon a Magyar Állami Operaház közleményében.

Julianna kifejezetten magas technikai tudást igénylő táncot adott elő Broniszlava Nizsinszka és Dimitri Romanoff, A rosszul őrzött lány című balettjéből. Mesterei, Chernakova Olga és Kirejko Dmitrij Taraszovics, a Magyar Állami Operaház magántáncosai odaadóan és magas színvonalú munkájukkal készítették fel Juliannát, aki már a tavaly novemberi párizsi elődöntőjén is győzelemmel térhetett haza.

A legnagyobb balettverseny döntőjén a zsűri tagjai a világ legprominensebb balettegyütteseinek és intézményeinek képviselői voltak. A kimagasló eredményt elérő növendékek számára harminc vezető táncakadémia kínál ösztöndíjakat, így a magyar győztes, Pollák Julianna Éva a Stuttgarti Balett John Cranko iskolájának nyári mesterkurzusán vehet majd részt.

A floridai döntővel szinte egy időben rendezték meg Bécsben, a Vibe nemzetközi balettversenyt, ahol a Magyar Nemzeti Balett növendékei kiemelkedő sikert értek el. A versenyen a Magyar Állami Operaház intézménye tíz arany-, hat ezüst- és két bronzéremmel a legjobban szereplő iskola díját is átvehette.

A Magyar Nemzeti Balettintézet csak magánadományokból, pályázati forrásokból és tandíjból tartja fenn magát, és évek óta sikereket könyvelhet el, a csaknem húsz balettmester magas színvonalú szakmai munkájának köszönhetően.

A Magyar Nemzeti Balettintézet tagjaival – köztük díjnyertes növendékeivel – a közönség legközelebb az együttes számára készülő KisCsipke című előadás 2023. május 6-i bemutatóján találkozhat az Eiffel Műhelyházban. 

Csajkovszkij zenéjére készült előadásban, Csipkerózsika történetét láthatja a fiatal közönség, ahol Szendrődy Dorottya által írt mesélő szövege a balett varázslatos világába viszi el a gyermekeket és felnőtteket egyaránt.

Borítókép: Charnakova Olga, Kirjeko Dmitij Taraszovics és Pollák Julianna Éva a tampai díjátadó után (Fotó: MNBI)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.