Budapest 150. évfordulójára készül a Margitszigeti Színház

Különleges koncerttel ünnepli az idén százötven éves Budapestet a Margitszigeti Színház június 2-án. Az esten elsőként Dohnányi Ernő Ünnepi nyitánya csendül fel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában, majd Daniel Lozakovich világhírű hegedűművész is színpadra lép, valamint Caramel egy százötven fős gyerekkórussal adja elő Budapestről írt, 1873 című szerzeményét.

Magyar Nemzet
2023. 05. 31. 20:30
Margitszigeti Színház
Forrás: Margitszigeti Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Margitszigeti Színház Daniel Lozakovich neves hegedűművésszel nyitja meg a júniust. A hagyományosan megrendezett klasszikus zenei nyitókoncert hazánk legrangosabb szimfonikus együttesével, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral évről évre elvarázsolja a közönséget. Az esten Caramel egy százötven főből álló gyermekkórussal adja elő Budapestről írt, 1873 című szerzeményét. A lélekemelő dal egy Budapesthez szóló szerelmes levélként is értelmezhető.

Margitszigeti Színház
Ünnepi koncertre készül a Margitszigeti Színház pénteken Fotó: Éder Vera

A világ legnagyobb színpadain fellépő, méltán világhírű művész, Daniel Lozakovich elmélyült, kiegyensúlyozott, mindenfajta túlzástól mentes játékát hallva földöntúli csodában lehet részünk.

Hegedűjátéka teszi majd igazán különlegessé az estét, ahol olyan művek hangzanak el, mint Dohnányi Ernő Ünnepi nyitánya, Camille Saint-Saëns III., h-moll hegedűversenye és Csajkovszkij V. szimfóniája.

Budapest a világ egyik legszebb fekvésű fővárosa, melyre mi, magyarok igazán büszkék lehetünk. Buda és Pest évszázadok óta élt egymás szomszédságában, mégis az egyesítésük adta meg azt a lendületet, amely oly sok impozáns épületet eredményezett a Duna két partján. Messzire nyúló előzmények után a városok összevonásáról az Országgyűlés 1872 végén hozott törvényt, melyet az uralkodó, I. Ferenc József 1872. december 22-én szentesített, és másnap ki is hirdették.

Pest, Buda, Óbuda és a Margitsziget külön-külön is nagy múltú kulturális központok voltak. Most azokat az őseinket is ünnepeljük, akik felismerték, hogy ez a vidék milyen tökéletes találkozási pont, mennyi lehetőség rejlik benne. Ünnepeljük mindazt az elszántságot, kreativitást, a jövőbe vetett hitet, amivel minden nehézség ellenére kitartottak, együttműködtek egymással, és fejlesztették ezeket a területeket, hogy nekünk, utódoknak ez továbbra is vonzó hely maradjon. Ennek a szándéknak a hidak a szimbólumai, amik egyszersmind meggyorsították, világossá tették azt, hogy az egyesítéssel új dimenziókat lehet nyitni a város életében. A Margitszigeti Színház koncertje tehát a főváros múltja előtt tiszteleg.

Ünnepelt szólista a Margitszigeten

Daniel Lozakovich a világ kiemelkedő karmestereivel dolgozik együtt, többek között Fischer Ádámmal, Klaus Mäkelével, Nathalie Stutzmann-nal, Lorenzo Viottival. Kamarazenészként olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Emanuel Ax, Ivry Gitlis, Sergei Babayan, Martin Fröst, Renaud Capuçon, Alexander Romanovsky, Maxim Vengerov, Shlomo Mintz és Denis Matsuev. Emellett ünnepelt szólista, aki fellépett a Les Grandes Voix – Les Grands Solistes koncerttermében, a Salle Gaveau-ban, a Fondation Louis Vuitton-ban, a zürichi Tonhalle-ban, a genfi Victoria Hallban, a milánói Conservatorio Giuseppe Verdi di Milano-ban, a Théâtre des Champs-Élysées-ben, a Salle Gaveau-ban, a hamburgi Elbphilharmonie-ban. Repertoráján Bach, Beethoven, Brams, Csajkovszkij, Saint Säens művei egyaránt szerepelnek. Számos díjat kapott, többek között a 2016-os Vlagyimir Szpivakov Nemzetközi Hegedűverseny 1. díját, a Nemzetek Fesztiváljának Az év fiatal művésze 2017 díját, a Premio Batuta díjat Mexikóban, valamint az Excelentia Award díjat a spanyol királynő tiszteletbeli elnöksége alatt.

Borítókép: Daniel Lozakovich hegedűművész (Forrás: Margitszigeti Színház)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.