Hetven új tagot választott a Magyar Művészeti Akadémia

Rófusz Ferenc animációsfilm-rendezőt, Sebő Ferenc előadóművészt, népzenekutatót és Vásáry Tamás zongoraművészt is tagjaivá választotta ma a Magyar Művészeti Akadémia idei első közgyűlésén. Mások mellett L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos is levelező tag lett. Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke lapunknak elmondta, megtiszteltetés, hogy a Nemzet Művésze címet viselő alkotók is soraikba kerültek.

Szilléry Éva
2023. 05. 24. 15:00
Magyar Művészeti Akadémia közgyűlés
MMA Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddigi történetében a legtöbb új tagot választotta ma soraiba a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a Pesti Vigadóban megtartott idei első közgyűlésén. Csák János kulturális és innovációs miniszter köszöntőbeszédét azzal kezdte, éppen ma egy éve tölti be a miniszteri tisztséget. 

Magyar Művészeti Akadémia MMA közgyűlés
Csák János: A kultúra inspirál és erőt ad az újrakezdéshez. Fotó: Teknős Miklós

A miniszter hangsúlyozta, hogy tárcája, amely kultúrával és tudománnyal egyaránt foglalkozik, a jövő minisztériuma. A kormányzat úgy gondolkodik, hogy az életben vannak miértek és vannak hogyanok. A miértekről, a munka céljáról szólva Babitsot idézte: a feladat a magyar szellem és műveltség hagyományainak a továbbvitele. A hogyanról, a célhoz vezető eszközökről pedig kiemelte: kultúra átadása nem lehet kizárólag az oktatás feladata, abban a családoknak, az egyházaknak, a kulturális intézményeknek is jelentős szerepük van.

Az MMA küldetése, hogy minden generáció számára vonzóvá tegye a magyar kultúrát

– emelte ki a miniszter –, legyen izgalmas az a belső erő, ami gazdaggá teszi a magyar művészetet és tudományt, még a mai, technikai vívmányokkal teli világban is. A kultúra fontos eleme a nemzeti identitásnak, s az identitás nem maradhat fenn intézmények nélkül – fogalmazott.
A művészet az egyén világlátása és döntései szempontjából szintén megkerülhetetlen, ezért tartja a miniszter az MMA szerepét alapvetően fontosnak.  

A kultúra épít, bátorít és vigasztal.

–  Inspirációkat éppúgy ad, mint szükség esetén erőt az újrakezdésekhez. A nemzet elképzelhetetlen erős családok nélkül, ezért a magyar kultúrának, benne az MMA-nak, a családokat is kell szolgálnia – mondta.
 

Az újonnan választandó akadémikusok személyére utalva Csák János elmondta, az MMA nemcsak intézményként ad sokat a magyar művelődésnek, hanem kiemelkedő személyeket, személyiségeket is példaként állít a társadalom elé. 

A mai közgyűlésen szavaztak a köztestületi díjakról is: 2023-ban a Magyar Művészeti Akadémia életműdíját Szurcsik János festőművész, az MMA nagydíját Berlász Melinda zenetörténész, az MMA aranyérmét Horváth Jenő, Füzér polgármestere, az MMA művészeti írói díját Domokos Mária zenetörténész, népzenekutató, az MMA Kováts Flórián-emlékérmét Hollós László televíziós szerkesztő részére adományozza, melyeket június 13-án, ünnepélyes keretek között adnak majd át a Pesti Vigadóban.

A Magyar Művészeti Akadémia a közgyűlésen rekordszámú, ötven új levelező tagot választott meg, illetve húsz Nemzet Művésze címet viselő művész – különleges eljárásban történő – rendes taggá választásáról is döntött. Ezenkívül levelező tagok kaptak rendes tagi státust.

A közgyűlés után, lapunk érdeklődésére Vashegyi György, az MMA elnöke elmondta, hogy az akadémia mai döntésével elérte az újonnan meghatározott legmagasabb taglétszámát.

Magyar Művészeti Akadémia MA közgyűlés
Vashegyi György: Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Nemzet Művészei sorainkban vannak. Fotó: Teknős Miklós


– A törvény által módosított, megemelt létszámhatár, vagyis, hogy maximum 365 tagja lehet az akadémiának, mostanra lépett életbe. Többéves folyamat eredménye manifesztálódott a mai közgyűlésben. Húsz Nemzet Művésze címet viselő alkotót, aki eddig nem volt akadémikus, egy különleges eljárásban egyből rendes taggá választottak, további ötven külső alkotó pedig levelező tag lett. Ehhez természetesen szükség volt arra, hogy az eddigi levelező tagok rendes taggá váljanak. A Magyar Művészeti Akadémia ezzel eléri a teljes taglétszámát, Vizi E. Szilveszter, az MMA társadalmi tanácsadó testületének elnöke szavaival élve elmondhatjuk, hogy minden napra jut egy akadémikus – fogalmazott Vashegyi György.
Kiemelte, hogy 

a Nemzet Művésze címet viselők vitán felül a magyar művészeti élet legkiválóbbjai.

 – Megtisztelő az MMA-nak, hogy egy külön eljárás keretében egyenesen rendes tagnak hívhatta meg ma a Nemzet Művészeit – tette hozzá az elnök. 
Vashegyi György, aki hatéves elnöki ciklusát készül idén befejezni, elmondta, ugyanaz a jelszava, mint kezdetben: 

egyedül a minőség fontos.


– Elődöm, Fekete György gondolataival élve, természetesen a művészek vitatkozhatnak egymással, de a legjobb, ha a műalkotások vitatkoznak.

Óriási lépést tettünk ma afelé, hogy a nemzet legkiválóbb művészei közül minél többen tagjai legyenek a Magyar Művészeti Akadémiának.

Nagyon büszke vagyok köztestületünkre, hogy ezt a fontos döntést ilyen erős támogatással hozhattuk meg a mai közgyűlésen – hangsúlyozta Vashegyi György.

Az új tagok teljes névsora az MMA honlapján érhető el.

Borítókép: A Magyar Művészeti Akadémia közgyűlése a Pesti Vigadóban (Fotó:Teknős Miklós) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.