Interaktív könyvszekrény, legendás anekdoták

Megnyílt az idén 25 éves Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) doktori iskolájának jubileumi kiállítása, amely az iskolateremtés történetét személyes módon mutatja be. A mától egészen május 26-ig látható kortárs építészeti látványvilágra épülő installációban interaktív, digitális könyvszekrényben kutathatunk doktori dolgozatok és a hozzájuk kapcsolódó mestermunkák között, valamint megismerhetjük a legendás tanár-diák anekdotákat is.

Magyar Nemzet
2023. 05. 11. 20:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MOME doktori iskolájának induláskor olyan mesterek kísérték a doktoranduszokat, mint Rubik Ernő, Scherer József, Ernyey Gyula, Janáky István, Reimholz Péter vagy Péter Vladimir, Ferencz István, Turányi Gábor, Zsótér László és Simon Károly. A negyedszázados évfordulóját ünneplő MOME Doktori Iskola nem csak az intézményt, de az azzal együtt kialakult, aktív szakmai közösséget is szeretné láthatóvá tenni. 

mome
A tárlat interaktív, immerzív installációt is magába foglal (Fotó: Lakos Máté)

A Varietas című jubileumi kiállítást Kovács Dániel, a KÉK kuratóriumi tagja, a 17. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálé Magyar Pavilon kurátorának koncepciója alapján valósították meg, a cél az volt, hogy a száraz, kronologikus áttekintés helyett az egyetem polgárait és az idelátogatókat is megszólító, interaktív, immerzív digitális installációt is magába foglaló kiállítást tervezzenek. 


A Harmati Hedvig DLA textilművész vezette rangos hazai és nemzetközi vendégelőadókat rendszeresen felvonultató doktori iskola nyitott az eltérő tudományterületekről érkező hallgatók felvételére, az elmúlt negyedszázad alatt több mint félezer hallgatót fogadott, közülük 140 szerzett művészeti vagy tudományos doktori fokozatot. 

Az itt végzettek kutatásai, alkotómunkája új tapasztalatokkal, innovációkkal és tudományos eredményekkel gazdagította a hazai és nemzetközi vizuális és tárgykultúrát, építőművészetet. 


Az intézmény mesterszakjaira épülő legmagasabb tudományos és művészeti képzés három design és művészeti ágban, valamint egy tudományágban valósul meg, interdiszciplináris együttműködésekre alapozva szellemiségét. Az itt folyó tudományos munkába is betekinthet az, aki ellátogat a kapcsolódó A kanál és a város. A hétköznapi élmények megtervezése című háromnapos nemzetközi konferenciára, amelyet május 11–13. között rendeznek az egyetemen.

 A MOME Groundon megtekinthető kiállítás látogatható: május 11-26-ig, minden nap 10-18 óráig.

 

Borítókép: Pillanatkép a MOME D25 kiállítás megnyitóján (Fotó: Lakos Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.