Jelenkorivá tette a Bánk bánt az iskolai előadás

Az alapkonfliktusok jelen idejű bemutatására koncentrál a kolozsvári Váróterem Projekt Bánk bán? Jelen! című iskolai előadása, főként arra, hogyan tegye átélhetővé, egyben maivá a középkori történetet. A Bánk bánt sikerült negyvenöt percben bemutatni úgy, hogy a tizedikes tanulók figyelmét lekösse, és beleéljék magukat a főszereplők közötti érdekellentétekbe, Katona József tragédiájának viszálykodásaiba.

Szilléry Éva
2023. 05. 14. 10:00
Váróterem Projekt, Bánk bán
Öt színész kelti életre a tragédiát Fotó: Váróterem Projekt Facebook oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismerjük az irodalomórák nyomán szállóigévé vált, „Mire gondolt a költő…?” kezdetű kérdést. És emlékszünk a kínos csendre is, ami utána következett. Sok tizenéves nem szerette a műelemzésre épülő órákat, mert kényszeresnek érezte, hogy megmagyarázza, mit és miért úgy fogalmazott meg a szerző az akár több száz éve született műben. 

Váróterem Projekt, 10. Színházi Olimpia
A tanterem „díszletei” között játszanak. Fotó: Bethlendi Tamás/Színház.org

Ennek a merev távolságtartásnak a leküzdésére hozta létre a Váróterem Projekt a kezdeményezést, amelyben színészekkel viszik középiskolába a kötelező drámákat. A Bánk bánt a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia apropóján, az Erzsébetvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Művészeti Szakgimnázium tizedikes tanulói látták a napokban. 

Az iskolában érettségi zajlik, néma csend a folyósokon, ezért a legfelső emelet egyik terme adott helyet az előadásnak. 

A szereplők „civilben”, jelmez nélkül lépnek az osztály elé, csupán néhány jelzés értékű kiegészítővel – Melinda (Pál Emőke) kalappal, Biberach (Rácz Endre) övtáskával, a csábító Ottó (Imecs-Magdó Levente) pedig fél fülbevalóval – alakulnak át szerepbeli önmagukká. Egyszerre mondják és játsszák a szerepüket, a terem adta „díszletek” között. Az intim térbe tervezett iskolai előadás a diákokkal való közvetlen kapcsolat megteremtését kívánja, a színészek látható célja kezdettől a szemkontaktus megteremtése, a tanulók bizalmának elnyerése. 

A Bánk bán? Jelen! című előadás ugyanis azt érezteti, hogy itt és most Bánk bánt játszunk, a XIX. században született, XIII. századi dráma közöttünk történik, részesei vagyunk az eseményeknek. 

Kerülik az erőltetett nézői bevonást, de a padsorok között járnak-kelnek, szemünkbe néznek, nekünk szegezik a dráma nagy kérdéseit. Nézőit a nép szerepébe helyezi: „lézengő ritter” kapucnis pólóban a padsorok között keresi, hogy kitől mit vehet el, Petúr a nép helyett a diákságot lázítja az uralkodónő ellen, aláírásokat gyűjt, a megalázott, kifosztott Melinda pedig a tanulóktól koldul, a darab végén visszatérő II. Endre (Rácz Endre a második szerepében) pedig szintén tőlük várja a gyilkossá vált Bánk bán feletti ítéletet.

Időtlen, köztünk élő figurák ők: megalkuvók, haszonlesők, köpönyegforgatók, hősök, árulók és elárultak, igazságkeresők. 

Az iskolai színjátszás tétje, hogy sikerül-e megnyerni a diákok figyelmét, együtt haladnak-e a játékkal, sajátjuknak tekintik-e a történetet. Nagyon nehéz színészi feladat ez, a tizenéves, mindenre érzékeny közönség előtt. A Váróterem Projekt szereplőinek őszinte és természetes jelenléte elérte, hogy a tizedikes osztály tagjai maradéktalanul részei lettek a tragédiának. 

A Bánk bán többrétegű konfliktusos dráma, egyszerre zajlik a társadalmi szinten, az uralkodó és a nép egymásnak feszülése körül és az idegen érdekek elleni összeesküvés szintjén, miközben az előtérben a szerelmi dráma áll. 

Katona József öt felvonásban írta meg a művet, az iskolai előadásnak pedig mindössze egy tanóra idejében, alig egy órában kell megteremtenie.

A Visky Andrej rendezte előadás mégis eléri azt, hogy míg középpontjában a főszereplők alapkonfliktusa áll, a társadalmi hátteret is elénk tárja, jelenkorivá teszi.

Bánk bán, Váróterem Projekt
Bánk bán mai szemmel. Fotó: Színház.org

Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a II. Endre felszólítására, a „nép” nem tétlenkedik, és az asztalokra kiosztott krétákkal szinte egyöntetűen „kövezik meg” a bűnét megmagyarázó Bánk bánt.

A sokoldalú, független társulat egyik küldetése a gyerekek és a fiatalok megszólítása, de a 10. színházi olimpián az Alkésztisz című előadásukkal, színházi keretek között is bemutatkoztak.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: Jelenet az előadásból (Forrás: A Váróterem Projekt Facebook-oldala)


 


 


 


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.