Magyar operatőrök alkotásait vetítik a Zsigmond Vilmos-filmfesztivál új szekciójában

Hét magyar operatőr alkotását vetítik le a Zsigmond Vilmos nemzetközi filmfesztivál új szekciójában október végén Szegeden.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 20. 15:00
zsigmond vilmos fesztivál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zsigmond Vilmos nemzetközi filmfesztivál előzsűrije csaknem négyszáz nevezésből választotta ki az operatőri munkát fókuszba helyező fesztivál versenyprogramjában szereplő filmeket. Október 24. és 28. között a nézők nyolc-nyolc nagyjáték- és dokumentumfilmet, húsz rövidfilmet és négy kísérleti filmet láthatnak a szegedi Belvárosi moziban.

 

film
Az idei fesztivált október 24. és 28. között rendezik meg Szegeden (Fotó: Zsigmond Vilmos-filmfesztivál)

A zsűri javaslatát elfogadva hét hazai alkotók által jegyzett, nemzetközi fesztiválokon szereplő filmet is műsorra tűznek ősszel, melyeket a magyar operatőrök hete szekción belül tekinthetnek meg az érdeklődők.

 A Csuja László és Nemes Anna rendezők Szelíd című filmjét Nagy Zágon fényképezte, a Magasságok és mélységek (rendező: Csoma Sándor) operatőre Tóth Levente volt, Gajdics Dávid fotografálta a Zanox  – Kockázatok és mellékhatások című alkotást (rendező: Baranyi Benő), Veszélyes lehet a fagyi (rendező: Szilágyi Fanni) operatőre Szilágyi Gábor volt, a Cicaverzum (rendező: Szeleczki Rozália) című filmet M. Deák Kristóf fényképezte, Az első kettő (rendező: Szövényi-Lux Balázs) című alkotás Vass Gergely operatőr munkája, Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes (rendező: Oláh Kata) című filmet pedig Csukás Sándor fotografálta.

Az idei fesztiválon a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete (HCA) is díjazza az általuk legjobbnak talált filmet, az elismerést bármelyik kategóriából, így az új szekcióból kikerülő film is elnyerheti.

 

Borítókép: Pillanatkép a tavalyi fesztiválról (Fotó: Zsigmond Vilmos-filmfesztivál)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.