Nyáresték a Fiumeiben címmel új kulturális sorozat indul

Nyáresték a Fiumeiben címmel új kulturális sorozatot indít a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) a Fiumei úti sírkertben, ahol első alkalommal, szombaton Prieger Zsolt és Magyari Bori Zsoltároskönyv című zenés előadása várja a közönséget.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 17. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nöri közleménye szerint a Nyáresték a Fiumeiben elnevezésű sorozatban olyan kortárs művészek lépnek majd fel, akik az egyetemes vagy a magyar kultúrtörténetben meghatározó műveket dolgoznak fel saját alkotói stílusukban. Első alkalommal Prieger Zsolt és Magyar Bori Zsoltároskönyv című zenés-irodalmi estje Szerb Antal síremlékénél lesz látható.
 

Az idén 30 éves Anima Sound System vezetője, Prieger Zsolt és Magyar Bori énekesnő produkciója a Zsoltárok könyve imakönyvből válogat, és a szöveget elektronikával, énekkel, zsoltármondással és magyarázattal egészítik ki. 

A Zsoltárok könyve a zsidóság és a kereszténység közös imakincse, amely vitathatatlan kincstára a vallási líráknak – mutatnak rá a közleményben. Idézik Móczár Gábort, a Nöri főigazgatóját, aki szerint a Fiumei úti sírkertbe olyan előadásokat hívnak majd meg, amelyek a magyar kultúrtörténetet közvetetten vagy közvetlenül meghatározó műveken alapulnak. A Zsoltároskönyv című előadás egy, 

a kultúránkat lényegében meghatározó művet dolgoz fel, olyan emberi érzésekről és életeseményekről szól, mint az öröm, a hála, az ujjongás, az Isten utáni vágy vagy a szenvedés, a betegség, az üldöztetés és a halál.


– A Nöri számára fontos, hogy minél szélesebb közönséggel megismertesse a Fiumei úti nemzeti emlékhelyet, ezért a kulturális programok tervezésénél a hely adottságát figyelembe véve próbálunk minél szélesebb skálán mozogni a műfajok között – mondta Móczár Gábor. 

A Nöri közleménye idézi Prieger Zsoltot is, akinek az előadás helyszíne egyszerre juttatja eszébe az elmúlást és az örömöt. Öröm számára, hogy a színpad Szerb Antal sírja mellett lesz felállítva, hiszen az Anima Sound System alapítójának új irodalmi műsora épp Szerb Antal életművét idézi meg. 

Prieger Zsolt és Magyar Bori előadása ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a [email protected] e-mail-címen lehet – áll a közleményben.

Borítókép: Prieger Zsolt és Magyar Bori (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.