Idén öt lemezzel készül meglepni rajongóit a Sárik Péter Trió

Az MTVA és a Volt Produkció Petőfi Zenei Díj-átadóján azt „Év hangszeres előadója 2023” elismerését Magyarország egyik legnépszerűbb jazz-zongoraművésze, Sárik Péter kapta. A jazzmuzsikus lapunknak elmondta: – Természetesen nagyon nagy öröm, de egyben zavarban is vagyok, hisz idén megkaptam az Erkel-díjat is, és a kettőből egy is pont elég megtisztelő lett volna.

Lányi Adél
2023. 06. 24. 11:00
Sárik Péter Trió
Fotó: Kleb Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sárik Péter Trió alapítója saját szerzeményei mellett rendszeresen előadja Bartók és Beethoven áthangszerelt darabjait. Az évek során számos műfajban kipróbálta magát a jazz mellett, ilyen a klasszikus, a könnyű-, a latin- és a világzene is. Sárik Péter azonban kiemelte, legközelebb mégis a jazz áll hozzá.

Sárik Péter Trió
A Sárik Péter Trió sikerének egyik záloga, hogy mind a hárman nagyon nyitott, energikus és sokoldalú muzsikusok. Fotó: Zeneakademia.hu

Hozzátette: 

Azt gondolom, egy zenészpalántának a legfontosabb feladata, hogy megtalálja a saját műfaját, azt, amiben a legjobban érzi magát. Egy lázadó, vad rockerfazon lehetőleg ne legyen klasszikus zenész, jazzt meg az játsszon, akinek lételeme a szabadság, és nehezen bírja a kereteket, a kötöttségeket. Én egyértelműen az utóbbi csoportba tartozom, ez az én műfajom, hisz itt nagyon kevés szabály van. A lényeg inkább a kreativitás, a rögtönzés, a szabad szárnyalás.

A Sárik Péter Trió sikerének egyik záloga, hogy mind a hárman nagyon nyitott, energikus és sokoldalú muzsikusok. Sárik Péter úgy fogalmazott: –Szerintem a mi sikerünk egyik titka az, hogy igazi csapat vagyunk, hogy szeretjük, tiszteljük egymást, hogy harmónia van közöttünk. Ez a közönségünk elmondása alapján sugárzik rólunk a koncerteken. És persze a mi műfajunkban nagyon kell tudni zenélni is, hisz lehetünk bármilyen jófejek, ha nem tudunk felejthetetlen élményt nyújtani a közönségnek, ha nem hozzuk azt a szintet, amit kell, a következő koncertre már nem jönnek el az emberek.
Pár éven belül a zenekar az ország egyik vezető jazz-zenekara lett.

A Sárik Péter Trió rendszeresen koncertezik Magyarországon és külföldön egyaránt. 

A zeneszerző ugyan a Trió mellett tudatosan nem játszik más csapatban mint zongorista, de komponistaként szintén kiemelkedő nemzetközi sikereket mondhat a magáénak. Szerzeményei dobogós helyezéseket értek el az USA és Nagy-Britannia legjelentősebb dalszerző versenyein.

Lapunknak úgy fogalmazott a muzsikus:

Zeneszerzőként az egyik legfontosabb talán a Recirquel Újcirkusz Társulatban eltöltött évek voltak, ahol zeneszerző és zenei vezető voltam. Három nagy előadásuknak komponáltam a zenéjét, és a közös munka megkoronázása a FINA vizes világbajnokság záróünnepségének zenéje volt.

A tavaly tizenöt éves zenekar alapítójának célja az volt 2007-ben, hogy egy alkotóműhelyt hozzon létre, ahol a triót kiegészítve vendégművészekkel zenélhetnek együtt.

A zenész úgy fogalmazott:

Ez teljes mértékben meg is valósult, az elmúlt 16 évben 15 CD jelent meg a trió neve alatt, ennek a fele hármasban, a többi más előadókkal, de még több olyan közös műsor készült fantasztikus vendégművészekkel, amiből nem lett lemez. A tizenötödik születésnapi koncertünkre azokat hívtuk meg, akikkel az elmúlt öt évben a legtöbbet dolgoztunk, Berki Tamást, Falusi Mariannt, Illényi Katicát, Szőke Nikolettát és Luiza Zant, szerintem káprázatos a névsor.

A zenekar számos tervet és célt fogalmazott meg az idei és a jövő esztendőre. Sárik Péter kiemelte: – Az idei lesz az eddigi legmunkásabb évünk. Jelen állás szerint öt lemezt veszünk fel. Az első, a Jazzkívánságműsor magyarul 3. már meg is jelent, sőt egy nagy erdélyi turnén szintén túl vagyunk.

Az együttesre az év végén számos külföldi fellépés és munka vár. Szep­temberben Kínába utaznak, októberben Lettországban vesznek fel egy koncert CD-t, novemberben pedig Oroszországba, ahol tíz koncertet fognak adni, majd december 1-jén a Zeneakadémia nagytermében mutatják be az új Bartók-lemezüket.

Borítókép: A Sárik Péter Trió (Fotó: Kleb Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.