Makovecz nyomában: újjáéled a Nomád Nemzedékek Háza Tokajban

A Magyar Művészeti Akadémia alapítója, Makovecz Imre építész legendás alkotásának, a Nomád Nemzedék Házának újjászületését indítják el és ünneplik Tokajban 2023. június 24-én, Szent Iván napján. A Magyar Művészeti Akadémia Miskolci regionális munkacsoportja, a Makovecz Alapítvány, a Tokaji Pap Miklós Népfőiskola és Tokaj Város Önkormányzata szervezői az alapkő letételével egybekötött megemlékezésre várnak mindenkit, aki nagyra becsüli és igyekszik életben tartani Makovecz mester munkásságát.

Magyar Nemzet
2023. 06. 23. 16:35
A Makovecz Imre által tervezett Nomád Nemzedék Háza Tokajban az 1970-es évek legvégén épült fel Forrás: Országépítő.net
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megalakult a Magyar Művészeti Akadémia hét regionális munkacsoportja. A miskolci regionális munkacsoport támogatásával elkezdődhet az első – a regionális működésben talán legfontosabb – program, mely a fiatalok művészeti előrehaladását, látásmódjának fejlődését segíti elő az új, összművészeti nyári szabadegyetem helyszínének létrehozásával.

Fotó: MMA

Folytatnunk kell Makovecz Imre és a nomád nemzedékek tokaji hagyományának ápolását, hiszen ez a helyszín és itt életre hívható közös alkotás, gondolkodás egyben az MMA csírája is

 – mondta az eseményre készülődve Bodonyi Csaba akadémikus, a miskolci regionális munkacsoport elnöke.

– A hosszú távú jövőbe tekintés szempontjából az MMA és regionális munkacsoportja, valamint Tokaj városa számára egyaránt fontos ez a program. Az újjáépítéssel méltó emléket állítunk a nomád nemzedék tokaji szerveződésének, mely valaha összművészeti programot nyújtott. Ebből a táborból több későbbi MMA-tag került ki, Makovecz Imre és Zelnik József táborszervezőn kívül mások mellett Vidák István, Bánszky Pál – árulta el Bodonyi Csaba. 

Mint mondta, olyan aktív résztvevői voltak az indulásnak, mint Péterfy László és Samu Géza szobrászművészek. A hetvenes évek végén két nyáron át, kalákában felépített fa jurta egy évvel ezelőtt műszaki állapota miatt – Makovecz Imre végakaratának megfelelően – fel lett felgyújtva. A nomád nemzedék mai képviselőinek elszánt törekvése és feladata a ház újjáépítése.

Idén a Csernyus Lőrinc által készített tervek alapján – Szent Iván napján – megtörténik az alapkőletétel, az MMA miskolci regionális munkacsoportja és a Magyar a Magyarért Alapítvány tevékeny közreműködésével. A továbbiakban építő kalákatábort szerveznek, és kezdődhet a munka. Céljuk, mint mondta, egy összművészeti szabadegyetem mielőbbi elindítása a makoveczi hagyományokat követve, ily módon a tűzkeresztségen átesett épület a folytonos megújulás szimbólumává válhat.

Borítókép: A Makovecz Imre által tervezett Nomád Nemzedék Háza Tokajban 1979-ben (Fotó: Országépítő)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.