Pino di Buduo: „Ez az az este volt, amikor bármi megtörténhetett…” + videó

Zenés, táncos, fénypompás Szent Iván éji mulatsággal zárult az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. színházi olimpia. A Margitsziget fái között, a szabadtéri színpad körül a nézők elmerültek a Szent Iván éjszaka varázslatos világában, s ők maguk is főszereplővé, utazókká és felfedezőkké válhattak.

Lányi Adél
2023. 06. 25. 17:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fehér és vörös fényben pompázó margitszigeti fák megmutatták valódi szépségüket a nézők számára. Pino di Buduo, a Szent Iván éji mulatság és a Teatro Potlach rendezője lapunknak adott interjújában úgy fogalmazott: – A hétköznapok elsodorják az embert, és nem figyelnek oda az élet szépségeire. A saját városukat mutatom meg a lakóinak, olyan ez, mintha először látnák. A különleges összművészeti programra sok ember összegyűlt, hogy maguk is részesei legyenek a Szent Iván éjjeli mulatságnak.  – A fények megvilágítják az emberek képzeletét, ezáltal különleges éjszakát kölcsönözve a látogatóknak – tette hozzá a rendező.

Pino di Buduo
Pino di Buduo (Fotó: Színház.org)

A varázslatos estén életre keltek a sziget különböző pontjai, mint például a premontrei kápolna, az ország legnagyobb, 200 éves platánfája és a Szent Margit kolostor romjai is. 

Az 1976-ban, Fara Sabinában alapított Teatro Potlach interkulturális és multimédiás előadásaival fesztiválokon, show-műsorokban bizonyított a közönségnek és a szakmának egyaránt. 

Minden helyszín csábítja a nézőket, ez az éjszaka különlegessége. Ez az este egy nagy varázslat 

– mondta a művész.
– Ez volt az az este, amikor bármi megtörténhetett, s mindenki azt akarta, hogy történjen is valami – tette hozzá. Az idevarázsolt Szent Iván éji álomszerű világban, a Margitsziget ligetében, dús fái között, a nagy réten, egy olasz utcaszínházi társulat fantasztikus világot épített fel, melyben helyet kapott az Aesop Studio, a Quiet Ensemble, a Fővárosi Nagycirkusz, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Budapest Bábszínház és a Zeneakadémia is.

 Megalkotjuk azt a világot, amit belül elképzeltünk, és kinyitjuk a kapukat a világ felé

 – mondta a Pino di Buduo, a Szent Iván éji mulatság olasz rendezője. 


Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház igazgatója a színházi olimpia záróeseményén úgy fogalmazott: – Az, hogy Magyarország rendezhette meg a 10. színházi olimpiát, egy különleges előny és lehetőség volt a szakma számára. 

A színházi szakmának, az előadóművészetnek mindig is helye volt és lesz a kultúránkban, a nemzeti értékeinkben és a tudatunkban, hiszen ezzel őrizzük a múltunkból örökölt hagyományokat

– tette hozzá.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE

Az eseményről a Hír TV Radar című műsora is beszámolt.

Borítókép: A színházi olimpia záróeseménye (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.