Haydn-fesztivált rendeznek a pápai Esterházy-kastélyban

A Budapesti Vonósok szervezésében idén 26. alkalommal várja a közönséget július 20. és 23. között a Haydn-fesztivál Pápán, amelynek a barokk Esterházy-kastély ad otthont. A fesztiválon zenés kastélytúrákon és zenetörténeti rögtönzéseken vehetnek részt az érdeklődők, elhangzanak ikonikus művek Haydn és más ismert szerzők életművéből, emellett egy új, multimédiás koncertshow-t is bemutatnak, amelyet a zenekar alkotói meghívott vendégeikkel a magyar himnusz születésének 200. évfordulója alkalmából hívtak életre.

2023. 07. 05. 5:30
Haydn-fesztivál
Forrás: Budapesti Vonósok Facebook-oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Haydn-fesztivál nulladik, csütörtöki napján a programsorozat zenetörténeti rögtönzésekkel kezdődik. Haydntól Erkelig zenei részleteket és zenetörténeti anekdotákat hallhat a közönség Bősze Ádám zenetörténész utánozhatatlan stílusában a Pannonia Reformata Múzeum udvarán, Laczák Boglárka (mezzo) és Bognár Szabolcs (bariton) közreműködésével.

Haydn-fesztivál
A Haydn-fesztiválnak a pápai Esterházy-kastély ad otthont. Forrás: Budapesti Vonósok

A pénteki nyitó hangversenyen az érzelmek kavalkádját élhetjük át, a felcsendülő változatos művek néhány évtizedet ölelnek fel. A Budapesti Vonósok előadásában elhangzik Haydn 26. d-moll szimfóniája és Schubert V. szimfóniája, valamint a két mű között Mozart A-dúr hegedűversenyét hallgathatjuk meg Langer Ágnes hegedűművész és a zenekar előadásában.

A Haydn-fesztiválon különleges ősbemutató is várja a nagyérdeműt

A hangverseny közreműködői így vallanak a műsorról:

Koncertünk a sötétségből, Haydn d-molljától halad a fény felé, hogy Schubert egyik legkedélyesebb művével, az 5. (B-dúr) szimfóniával érjen véget. Az önfeledt, könnyed hangvétel sokat köszönhet Mozartnak, akiről a komponálás idején a következőket írta a dal műfajának atyjaként is emlegetett Schubert: »Ó, Mozart! Halhatatlan Mozart! Egy szebb és jobb élet számtalan benyomásával bélyegezted meg lelkünket!«

Különleges programmal készül a Budapesti Vonósok az idei Haydn-fesztivál szombat esti hangversenyére. Kétszáz éves nemzeti imádságunk, Kölcsey Ferenc Himnusza tiszteletére Bucz Magor és Bekker Péter multimédiás koncertshow-t álmodott meg az Esterházy-kastély udvarára. 

Az ősbemutatón a nagy múltú kamarazenekar olyan kiváló előadókkal osztja meg a színpadot, mint Tompos Kátya színésznő, Navratil Andrea népdalénekes, valamint a Szent Efrém Férfikar. 

A nyolcvanperces zenei utazás során – amelynek A rege címet adták az alkotók – a Himnusz versszakai alapján elevenedik meg előttünk a magyar nép története. A műsorban közreműködik a GG Tánc Eger, koreográfus Topolánszky Tamás.

Erre az eseményre támogatói jegyek vásárolhatók, amellyel a Budapesti Vonósok jövőjét és a klasszikus zenei kultúrát támogathatjuk, és részt vehetünk ennek a napnak az exkluzív programján: a multimédiás koncertshow megtekintése mellett egy privát kastélytúrával egybekötött pezsgős fogadáson, valamint egy katonairepülőtér-látogatáson.

Szombaton és vasárnap is zenés kastélytúrákra várják az érdeklődőket a szervezők napközben, ezek a fesztivál egyetlen olyan programjai, amelyekre jegyet kell váltani. 

Az interaktív, zenés tárlatvezetéseken a látogatók egyszerre ismerhetik meg az épület gyönyörűen berendezett termeinek történetét, hallhatnak érdekes legendákat az Esterházyak életéről, láthatják, hogyan zajlottak a mindennapok a kastélyban, miközben Haydn csodálatos kamarazenéi szólalnak meg a Budapesti Vonósok előadásában.

Az idei pápai Haydn-fesztivál vasárnap esti záróhangversenyének különlegességét az adja, hogy a Budapesti Vonósok együttesének tagjait közelebbről, szólistaként is megismerhetjük. A zenekar műsorán olyan jól ismert művek szólalnak meg, mint Bach VI. Brandenburgi versenye vagy Csajkovszkij Vonósszerenádja, de Vivaldi több szólistát igénylő, fülbemászó versenyművei is elhangzanak a koncerten.

A 26. Haydn-fesztivál minden hangversenyére ingyenes a belépés, további információ a Budapesti Vonósok honlapján érhető el. A rege című multimédiás koncertshow ősbemutatójára támogatói jegyek vásárolhatók, amely az exkluzív programon való részvételt teszi lehetővé.

Borítókép: A Budapesti Vonósok kamarazenekar (Forrás: Facebook/Budapesti Vonósok)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.