Sorsfordító: amikor az emberi gondoskodás a macska tizedik élete + videó

Egy évig készítette hiánypótló dokumentumfilmjét Lányi Adél filmrendező, Fehér Ágoston operatőr és Edőcs Bálint vágó, amelyben a Kápolnán működő állatvédő szervezet, a Macskaárvaház Alapítvány állhatatos tevékenységét, sikereit, filozófiáját mutatják be az alkotók. A Sorsfordító című film kedd esti zárt körű bemutatóján a kuratórium elnökének, Bóday Pálnak a történetén keresztül szembesülhetett a nagyérdemű azzal, hogy egy balhéktól sem mentes, zűrös életnek hogyan adhat új, szent küldetést néhány elesett, szeretetéhes, doromboló állat.

L. Szabó Fruzsina
2023. 07. 12. 18:30
Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Óriási megtiszteltetés, hogy a rendező velünk mutatja be azt, hogy hogyan működik ma Magyarországon az állatvédelem, ezáltal erre a témakörre irányítva a figyelmet – meséli Bóday Pál az idén tízéves Macskaárvaház alapítója, a film főhőse lapunknak, aki szerint a mai világban az állatok és az emberek kapcsolata átalakulóban van, szinte családtagokká váltak az élőlények. 

A film alkotói közel egy évig dolgoztak együtt.  Fotó: Bach Máté

Hazánkban nagyon kevés olyan speciális menhely van, amely kifejezetten macskákkal foglalkozik. Szeretnénk jó példával szolgálni, miszerint egy Heves vármegyei kistelepülésen is lehet minőségi tevékenységet folytatni. Reméljük, hogy a film jó hírét viszi a magyar vidéknek a nagyvilágban, mert ha jól tudom, számos külföldi mozgóképes fesztiválra is benevezik az alkotást.

Lányi Adél rendező a dokumentumfilm célja kapcsán kiemelte: – A mozgókép jelen esetben a leghatásosabb eszköz ahhoz, hogy az állatvédelemre és az örökbefogadásra irányítsuk a figyelmet. Ezt a filmet részben egykori kedvencemnek címzem, „akit” az Illatos úti gyepmesteri telepről hoztam ki. Az volt életem egyik legszebb pillanata. Szeretném, ha a Sorsfordító hatására ugyanilyen kedvencek szabadulnának ki a telepekről, és találnának szerető gazdira, illetve viszont, a magányos emberek is ezekben a négylábúakban hű társakra, megmentőkre lelnének. Nem akartunk megrázó, hatásvadász, naturalista jelenetekkel operálni, inkább bemutattunk egy tizenegy éves macskaárvaházas örökbefogadót, akinek a felelős döntésével akarunk példát statuálni, ugyanis csodás gesztus menhelyekről macskát vagy kutyát kihozni.

 

A Sorsfordítóban feltűnik Kiss Norbert négyszeres Európa-bajnok autóversenyző is, akit meglepő módon vérbeli „macskás csávóként” ismerhetünk meg az alkotásból. 

Nagyjából tíz éve találkoztam először Palival. Csodálkozva jött oda hozzám akkoriban egy olyan cikk okán, amelyben a két mentett cicánkról mesélek. Már az első beszélgetésünkkor eldöntöttem, hogy segítek a Macskaárvaháznak, mert nagyon szimpatikus volt Pali intelligenciája. Ő tipikusan az az ember, akit nem szabad első blikkre megítélni

– árulta el a világhírű pilóta, aki hangsúlyozta, nagyon meghatotta a film. 

– Sok olyan kalandot, történetet juttatott eszembe, amit a főszereplővel éltünk át a macskamentések során. Azonban nem feledkezhetünk meg Pali feleségéről, Csilláról sem, aki szintén hatalmas kitartást tanúsít az állatvédelemmel járó számos anyagi és emberi kihívás ellenére. Hozzájuk képest én csak asszisztálok az alapítványban – tette hozzá.

Kiss Norbert és a kedvenc macska. Forrás: Facebook/Macskaárvaház

A zárt körű bemutatón beszélgetésbe elegyedtem Kapin Richárddal, a Szurkolók az Állatokért civil szervezet alapítójával,

aki a jeles eseményen viselt pólójával is hirdette hitvallásukat, amely szerint az állatkínzóknak börtönben a helyük. 

– Szerintem a legfontosabb, a Pali üzenete. Az, hogy honnan hova lehet eljutni csupán az állatszeretet segítségével. Az én régi életem sem példaértékű a mai fiatalok számára, viszont a mostani tevékenységemre büszke vagyok. Mi a legvégsőkig elmegyünk akkor, amikor egy állatot kell megmenteni. Akár rendőrségi ügyet is bevállalunk, bár próbálunk velük együttműködni. Fontos lenne, hogy az állatkínzókkal sokkal szigorúbban járjon el bíróság, ne lehessen egy pénzbüntetéssel kisétálni és folytatni a kegyetlenkedést. 

A másik pedig, hogy az emberek fejébe kéne verni azt, hogy az állattartás óriási felelősség.

Azoknak, akik szerint csak a balhé kedvéért lettünk állatmentők, üzenem, szívesen elviszünk bárkit egy-egy akciónkra, akár Ózdra, a Hétes-telepre. Ott saját szemével megnézheti mindenki, milyen szörnyű helyekről mentünk ki jószágokat.

A rendezővel és a film főszereplőjével készült riportot a lenti videóban nézhetik meg.

 

Borítókép: A Sorsfordító premierje (Fotó: Bach Máté)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.