A Cirque du Sziget színpadán egymást váltották a nemzetiségek

A nagyszínpados sztárfellépők mellett érdemes volt más sátorok programját is böngészni az idei Szigeten, ugyanis az előadóművészeket számos ága képviseltette magát, melyből talán az egyik leglátványosabb a cirkuszművészet, azaz a Cirque du Sziget volt.

Molnár Nikolett
2023. 08. 16. 10:00
null
Fotó: MARTON MONUS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cirque du Sziget hagyományosan két helyszínen zajlik: a cirkuszi sátor mellett egy szabadtéri színpadon is, ahol rövidebb, harminc-negyvenperces produkciókat láthatott a közönség a világ különböző szegleteiből érkezett előadók bemutatásában.

A Das Arnak a Szigeten (Fotó: Monus Márton/Sziget)


A külső színpad előadásainak sorát az argentin manoAmano társulat nyitotta minden nap kora délután, amely több mint ezer fellépéssel százhetven fesztiválon vett már részt harminckét országban, négy kontinensen. Előadásuk a marionett és a kínai rúd keveréke volt. 

A bábokhoz hasonlító szereplők egy álomszerű világba repítettek, ahol a gravitáció törvényei nem érvényesültek.

A manoAmano nem repül, és tudja, hogy soha nem fog, de azért nem ada fel a próbálkozást. Az előadás során elvitték a nézőket egy olyan univerzumba, ahol a kreativitás és a képzelet nem ismer határokat.

A  katalán Yldor Llach egyetlen kelléke egy feje tetején álló bicikli volt. Elindult a zene. A bicikli kerekei felemelkedtek a földről, az ég felé. A közönség negyven percen át osztozott a fejjel lefelé fordított világ illúziójában, nevetésben és feszültségben, a cirkusz varázsában. 

Művészi kerékpár, táncos piruettek és akrobatika keveredett a műsorban, ahol a közönség egy része a színpadon foglalhatott helyet. 

A FA egy kortárs művészetet és afrikai hagyományokat ötvöző műsor Anthony Weiss koreográfiájával, amelyben az akrobaták egyénileg és együttesen is bemutatták tudásukat. Az Amoukanama alapítói 2019-ben meghívták Anthony Weisst Guineába, hogy tartson művészeti gyakorlatot és workshopot. Ennek során jött létre a nyolc guineai és egy belga művészből álló csoport.
Az Amoukanama társulat FA produkcióját a közelmúlt ifjúsági mozgalmai ihlették egy szebb jövő érdekében. Az emberi utat mutatja be, ahol a közösség tagjai mind különböző környezetből érkeznek. Mint egyének, mind más álmokkal és célokkal járják az élet útját, túllépve határaikon. Ez egy egyedi produkció, amely ötvözi az akrobatikát és a táncot, a nyugati világot és a nyugat-afrikai hagyományokat.

A Das ArnakBakana című előadása kombinálta a táncot, a kínai rudat és a hajlógást.

Az előadás alatt a nézők szinte megfeledkeztek arról, hogy a három artista a hajánál fellógatva végezte mutatványait. 

Az előadásban az értelem átadta a helyét a képzeletnek és az előadók humoros módon osztották meg a nézőkkel saját kultúrájukat, különbségeiket és őrültségeiket.

A 2013-ban Casablancában alapított Colokolo társulat az egyik első cirkuszi társulat volt Marokkóban. Több tagjuk is légi akrobatikára szakosodott, tehetségüket a Chouf le ciel! produkcióban láthatta a közönség a Cirque du Sziget külső színpadán. 

Az akrobatika és a zsonglőrködés, a hip-hop és a tradicionális zene keverékét mutatták be. 

A lélegzetelállító koreai és magyar stílusú ugródeszka és a Gnawa és Chaâbi hagyományokból származó dallamok mellett a legvadabb elektro- és rapzenék is feltűntek a showban.

A Cirque Du Sziget kültéri színpadának záró produkciója minden nap az Anima Prizma és a Solar Eclipse tűzzsonglőr csoportok egyesített show-ja, a Solar Prizma volt. 

2019-ben a budapesti Fővárosi Nagycirkusz Főnix Tűzcirkusz című műsorában már láthatta őket a közönség. 

A Szigeten hatalmas lángokkal, szikravetőkkel, egyedi kosztümökkel és egy, a dervisekéhez nagyon hasonló tüzes szoknyával hívták utazásra a közönséget. A műsor koreográfiájában zsonglőr és harcművészeti elemeket ötvöztek speciális effektekkel. A társulatok előadói: Anima Prizma (Téglás Krisztina és Oltyán Attila); Solar Eclipse (Lőrinczi Mirjam és Jeddi Márton).

 

Borítókép: A Solar Prizma a Cirque du Sziget színpadán (Fotó: Monus Márton/Sziget)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.