Béres Attila: Óriási felelősséget ró ránk a kétszáz év

Kétszáz évvel ezelőtt, augusztus 24-én nyitotta meg kapuit az első magyar kőszínház, a Miskolci Nemzeti Színház. Ám ez nemcsak a város, hanem az egész nemzetünk, kultúránk szempontjából jelentős évforduló: „Mi, magyarok Európában nagyon-nagyon büszkék lehetünk magunkra, hogy kétszáz éves múltra visszatekintő színházunk van. Ez sokat elárul arról, hogy ez a nép mennyire szereti a kultúrát. Ha összehasonlítjuk más európai várossal, nem sokan büszkélkedhetnek ilyen hagyatékkal” – mondta Béres Attila, a teátrum igazgatója, aki a Boon.hu oldalnak adott interjút.

Magyar Nemzet
Forrás: Boon.hu2023. 08. 24. 10:27
null
Forrás: MNSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A város lakosai adták össze a pénzt arra, hogy felépülhessen a kőszínház

 

A Miskolci Nemzeti Színház ügye kétszáz évvel ezelőtt kezdődött, amikor a színházszerető miskolciak kőszínházat szerettek volna építeni városukban. 

– Szeretnénk méltón megünnepelni az első magyar kőszínház születésének napját, de még a kétszázadik évadot is. Megérdemlik a nézőink, hiszen a miskolci közönség rendkívüli. Én sokat sokfelé rendeztem, sok országban is jártam, de ilyen értő-érző és empatikus közönséget sehol nem találtam. Ez valószínűleg kötődik a kétszáz évhez, hiszen kétszáz évvel ezelőtt a miskolciak elődei adták össze a pénzt arra, hogy ez a teátrum megépülhessen, tehát színházszeretetük generációkon át öröklődött. És azt gondolom, hogy a miskolciak számára ez nem „egy” színház, hanem „a” színház – hangsúlyozta Béres Attila színházigazgató a Boon.hu-nak adott interjúban. A rendező-igazgató azt is elmondta, hogy hatalmas felelősség a kétszáz éves hagyaték, és kiemelte, hogy szerinte augusztus 24-e nemcsak Miskolc, de az egész nemzet ünnepe is lesz. Kitért arra is, hogy magyarként büszkének kell lennünk arra, hogy egy ilyen múlttal rendelkező városi színházunk van, s ez pedig sokat elárul arról is, hogy a magyar emberek mennyire szeretik a kultúrát.  

– Ha összehasonlítjuk más európai várossal, nem sokan büszkélkedhetnek ilyen hagyatékkal – tette hozzá Béres Attila.

miskolc
A jubileumi előadást Szőcs Artur rendezi. Fotó: Bujdos Tibor/Boon.hu

 

A tatárok Magyarországon, csakúgy, mint kétszáz éve

 

Kisfaludy Károly A tatárok Magyarországon című művével nyitotta meg kapuit a teátrum. 

Most Szőcs Artur rendezésében láthatja a közönség, mégpedig a jelenlegi teljes társulattal: zenekar, énekkar, balettkar és minden színész. Az előadás hűen követi az író történetét, megtoldva azzal, hogy a tatárok és magyarok között zajló háborút táncszínházi elemekkel (hagyományos mongol és magyar tánccal) próbálta még átélhetőbbé tenni. Igazán rendkívüli lesz, hiszen a mongol nagykövetség segítségével egy eredeti mongol hangszert is kaptunk erre az alkalomra egy mongol hangszerkészítőtől

– ismertette az igazgató a ma esti programot. 

 

A bicentenáriumi évad nyitónapjának teljes programját ITT olvashatják. 

Borítókép: Miskolci Nemzeti Színház (Fotó: MNSZ)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.