Circa: ausztrál kortárs cirkusz a Szigeten

A Circa nemzetközileg is elismert Humans című művének következő fejezete a testek szorosan szövött koreográfiája, mely során előfordul, hogy a tíz előadó mindegyike tíz különböző módon, mégis tökéletes egységet alkotva mozog. A Humans 2.0 világpremierje Sydney-ben, Ausztráliában volt 2021 januárjában, a Sziget ideje alatt pedig minden nap láthatja a közönség.

Molnár Nikolett
2023. 08. 12. 20:00
null
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cirque du Sziget programjában minden este 23.30-kor látható Humans 2.0 című show világpremierje Sydney-ben, Ausztráliában volt 2021 januárjában. Ez a műsor a Circa 2017-es Humans című darabjára épül, de a cím is azt sugallja: ahogy maga az emberiség, úgy ez az előadás is folyamatosan fejlődik.

A Circa a Cirque du Sziget programjában. Fotó: Bach Máté

Tíz test jelenik meg egyvillanásnyi fényben. Egy röpke pillanatig harmóniában mozognak, majd kanyargós transzba ereszkednek. Az emberekből felépített tornyok felnőnek és lebomlanak, testek ugrálnak és elkapják őket, miközben a fizikai határok a végletekig feszülnek. Megtalálhatjuk-e valaha a tökéletes egyensúlyt, vagy az állandó változásokhoz való alkalmazkodás az egyetlen kiút?

A Circa nemzetközileg is elismert Humans című művének következő fejezete a testek szorosan szövött koreográfiája, mely során előfordul, hogy a tíz előadó mindegyike tíz különböző módon, mégis tökéletes egységet alkotva mozog. A Yaron Lifschitz cirkuszi látnok által megalkotott Humans 2.0 bensőséges és ősi, melyet Ori Lichtik energikus, eredeti zenéje és Paul Jackson remek világítása tesz teljessé a megfelelő mennyiségű játékkal, halált megvető trükkökkel és szeszélyes képekkel. Ahogy az a brisbane-i társulat kifinomult újcirkuszához illik.

Az előadók képzettsége kiemelkedő, folyamatosan küzdenek a gravitációval az egyensúly és az izomkontroll mutatványaiban. 

Háromemeletes emberi tornyaikban csak a teherhordó combok időnkénti remegése árulkodik arról, hogy valójában mekkora is a terhelés rajtuk.

A trükkök kivitelezésének precizitása bámulatos: két ember magasságban kézen áll egy férfi a másik két ember fején; egy nő hason fekvő testek között ugrál, és pontosan a lapockájukra érkezik. Az előadásban mindössze három kellék van, mindhárom légtornászeszköz: egy gurtni, egy vertikális kötél és egy trapéz. Ezeket leszámítva az egyórás show-ban az előadók „csupán” testüket használják.

Ha van témája az előadásnak, az a bizalom. Nincs semmi, amire nagyobb szükség van a cirkuszban, amikor egy csapat tagjain múlik, hogy valaki fennmarad-e a magasban. De sokatmondó, hogy Lifschitz egyszer-egyszer kudarcokat is beépít az előadásba, hogy mindenkit emlékeztessen arra, mi forog kockán: egy ember felugrik a levegőbe, csak azért, hogy valaki félreálljon, és hagyja, hogy lezuhanjon. Egy nő megpróbál leugrani egy férfi válláról: a férfi tántorog, de nem engedi a nőt elindulni. 

A cirkusz a bizalomra épül: enged repülni, de biztonságban is tart.

Az előadás számos mozdulatsora azzal ér véget, hogy az egyik ember a másik karjaiba érkezik. Talán ez az emberiség most még csak remélt, következő létállapota: hogy képesek leszünk bízni egymásban, abban, hogy valaki mindig ott lesz, hogy elkapjon.

A Circa Contemporary Circus a világ egyik első számú kortárs előadó-művészeti társulata. 2004 óta az ausztráliai brisbane-i bázisukról bejárták a világot – 40 országban léptek fel több mint 1,5 millió ember előtt. Előadásaikat mindenhol telt házzal és vastapssal fogadják.

A Circa a kortárs ausztrál cirkusz új hullámának élén áll, továbbra is feszegeti a művészeti ág kereteit, elmosva a határokat mozgás, tánc, színház és cirkusz között.

A „mi lehetséges a cirkuszban?” kérdéstől hajtva a Circa az újcirkusz vezető társulata izgalmas alkotások széles skálájával, amelyek újrarajzolják azokat a határokat, amelyeket a cirkuszban megszokhattunk.

Yaron Lifschitz irányításával a Circa kivételes, sokrétű cirkuszi művészekből álló társulat. Rendszeres fellépői a legnagyobb ausztrál, New York-i, londoni, berlini és montreali kulturális fesztiváloknak. A társulat elkötelezetten támogatja a cirkuszi művészek következő generációját: brisbane-i stúdiójukból irányítják a Circa Akadémiát.

Borítókép: A Circa a Szigeten augusztus 11-én (Fotó: Bach Máté)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.