Ilyen volt a Sziget fesztivál negyedik napja + galéria

A nagyszínpadon a Mumford & Sons adott felejthető koncertet, a húzós riffek kedvelői a Frank Carter and the Rattlesnakes punk-rockját élvezhették, a világzene szerelmesei pedig a Kommuna Lux gangsta folkjára rophatták vasárnap a Sziget fesztiválon.

Magyar Nemzet
2023. 08. 14. 14:24
Mumford and Sons Forrás: Sziget Official
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap az angol folk-rock együttes, a Mumford & Sons igyekezett megmozgatni a Sziget nagyszínpada előtt összegyűlt közönséget, kevés sikerrel. Az Origó tudósítója szerint érthetetlen, hogy a zenekar nem csupán nálunk, hanem a legnagyobb nyugati fesztiválokon is hosszú évek óta rendre fő fellépő, mert habár jól fésült, jó tanuló, pedáns zenészekről van szó, akik kétségkívül vérprofik, a dalaik aligha lehetnének unalmasabbak. 

A Nothing But Thieves sokkal jobban egyben van, mint korábban. Fotó: Sziget Official

– Nem véletlen, hogy a Sziget fő attrakcióihoz képest jóval szerényebb közönség volt kíváncsi rájuk, délután négykor a világzenei színpadon szenzációsak lettek volna, de nagykoncerthez kevés, amit nyújtanak, háttérzenének beszélgetéshez és sörözéshez élvezetesek a dalaik, illetve remekül el lehet merengeni alattuk a lét egzisztenciális kérdésein, de egy pillanatra nem sikerült bevonódnom – olvasható a beszámolóban.

A Freedome színpad éjszakai műsorsávja azonban nagyrészt kárpótolta a gitárzene kedvelőit. A magát a metal közegébe pozicionáló, de színtiszta britpopot játszó Nothing But Thieves a régebbi koncertfelvételekkel összehasonlítva sokkal jobban egyben van, mint korábban, és bár a középtempós dalok nem mozgatnak meg hegyeket, a Sziget idei kínálatában muszáj az „aki éhes, nem szagolgatja a sajtot” mentalitást követni és értékelni kell a rockzenéhez ilyen-olyan módon kötődő összes együttest – írja a tudósító.

 

A Frank Carter and the Rattlesnakes fél 1-kor lépett a Freedome színpadára. Carter a kétezres évek közepén létrehozott Gallows nevű bandával került a figyelem középpontjába, később megalapította a Frank Carter and the Rattlesnakest, amely az eddigi legagresszívabb bandája és egyben a legelevenebb is. – Az énekes áraszt magából egyfajta tébolyt, egy két lábon járó dinamit, akivel nem ülnék le szívesen sörözni – mert bár vékony és nem túl magas, de fürge, mint a nyúl –, félnék, hogy egy rossz szó is elég ahhoz, hogy széttörje a fejemen a korsót, árad belőle az angol futballhuligánok agressziója – vélekedik az Origó tudósítója, hozzátéve: ő az a típusú előadó, aki meghal a színpadon, bemászik a közönségbe, azt a klasszikus punkenergiát hozza, amely a Sex Pistolst is jellemezhette a maga idejében.

Frank Carter azt a klasszikus punkenergiát hozza, amely a Sex Pistolst is jellemezhette. Fotó: Sziget Official

A Sziget egyik legaktívabb közönségét a Global Village-nél találtuk, melynek színpadára idén is a world music legjobbjai kaptak meghívást a Balkántól Dél-Amerikáig, Malitól Koreáig és Indiától a Közel-Keletig. Vasárnap este a Puuluup észt duó alapozta meg a hangulatot, majd az odesszai Kommuna Lux mutatta be, mi is az a gangsta folk. Évről évre fantasztikus élmény megtapasztalni, ahogyan kortól – és legfőképp nyelvtől függetlenül – mozognak együtt a világzene szerelmesei.

 

Borítókép: Mumford & Sons (Forrás: Sziget Official)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.