Latinos hangulatú koncert egy forró nyári éjszakán

Varázslatos hangulatú, vérpezsdítő dallamokban gazdag nyáresti koncertre készül augusztus 18-án Fischl Mónika, a Budapesti Operettszínház vezető primadonnája, és a mexikói tenorista, Enrique de Allende. A Szentendrei Teátrum szabadtéri színpadán a Sturcz Szmollbend közreműködésével két szenvedélyes előadó varázsol majd latinos hangulatot a forró nyári éjszakába.

2023. 08. 14. 5:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− A koncert „A szenvedély színei” címet kapta. Mik ezek a színek?
− Szerelem, kétségbeesés, vívódás, egymás elvesztése, újra egymásra találás. Tulajdonképpen az élet érzelmi hullámvasútján megyünk végig a dalok során. Erről szól maga a tangó: férfi és nő viszonyáról, amit Karinthy Frigyes így foglalt össze: „Férfi és nő hogyan is érthetnék meg egymást? Hiszen mindkettő mást akar. A férfi a nőt, a nő a férfit.”

Ezúttal a mexikói crossover tenorista, Enrique de Allende lesz Fischl Mónika partnere (Fotó: Gordon Eszter, Facebook)

− Az est során a mexikói származású crossover tenorista, Enrique de Allende lesz a partnere, akinek hangját ősztől a Carnegie Hall közönsége is megcsodálhatja majd. Hogyan találtak egymásra?
− Szeptemberben találkoztunk először, Kálmán Imre lányának, Yvonne-nak a születésnapján. 

Egy remek cigányzenekar zenélt, mi pedig énekeltünk, mulattunk, amikor egyszer csak felállt az asztalra egy mexikói származású férfi, akiből csak úgy áradt a hang és a szenvedély. Akkor és ott el is határoztuk, hogy együtt színre visszük Astor Piazzolla Maria de Buenos Aires című tangóoperáját. 

Szentpéteri András zenei producer felkarolta a tervünket, és az ő szervezésével valósult meg ennek a közös projektnek az első állomásaként az augusztus 18-i, szentendrei koncert.


− Két világ találkozik: a magyar és a latin-amerikai szenvedély. Illenek egymáshoz?
− Lenyűgöző, mennyire közel áll egymáshoz a tangó és az operett világa. A latin-amerikai táncosokat belső, ösztönös tűz hajtja, amikor az argentin tangók ritmusára vagy éppen Piazzolla zenéjére táncolnak. Ugyanez a belülről fakadó, ősi tűz teszi különlegessé az általunk, magyarok által előadott operetteket. 


− Milyen számok csendülnek majd fel? 
− Latinos hangulatú koncerttel készülünk, amelynek a gerincét olyan népszerű argentin tangók alkotják, mint a Besame mucho, de elhangzik majd egyebek közt a szívemhez nagyon közel álló Yo soy Maria című Piazzolla szerzemény is, valamint az Amigos para Siempre, a Sway, a Prayer és a Canto della Terra, azaz A Föld dala is. Ha elfoglaltságai megengedik, Kálmán Yvonne is ellátogat majd a koncertre, számára meglepetésként egy Kálmán-duettel készülünk: az Emlékszel még című dalt adjuk elő egy különleges, latinos hangszereléssel, amit a Sturcz Szmollbendnek köszönhetünk. Velük már sokszor léptem fel együtt. Szentendrén eddig két közös koncertet adtunk, így ott is ismerik már őket. Sturcz Andriséknak mindig rengeteg munkájuk van egy-egy ilyen közös produkcióban. Már hónapokkal előre elkezdik áthangszerelni a koncert anyagául választott dalokat, aminek eredményeként mindig különleges zenei világ születik.


− Milyen nyelven szólal meg ez a zenei világ?
− Ahogy például Sting és Pavarotti, vagy Celine Dion és Pavarotti a saját nyelvüket és saját zenei stílusukat ötvözve hoztak létre közös produkciókat, úgy mi is a saját nyelvünkön énekeljük majd a verseket, és a refréneknél közös nyelvre váltunk. Spanyol, magyar, olasz és angol nyelven is éneklünk majd. Néhány dalszöveghez – például a Besame mucho és a Canto della Terra esetében – nem találtam nekem tetsző magyar szöveget. Ezeknél a saját részeimet én fordítottam le magamnak.

A primadonna mindig elvarázsolja a közönséget hangjával és szenvedélyes előadásmdjáal (Fotó: Gordon Eszter)


− Szentendre Önnek az otthont jelenti. Gondolom, ott fellépni mindig felejthetetlen élmény.
− Maguk a szabadtéri koncertek is különleges hangulatot árasztanak, hiszen a természettel összhangban, a csillagos ég alatt énekelhetünk. Ilyenkor kiléphetek egy kicsit a komfortzónámból, és több lehetőségem adódik olyan oldalamat megmutatni, amit még nem láthatott és hallhatott a közönség. Hiszen ilyenkor nem egy adott szerepbe bújunk bele, hanem saját magunkat mutathatjuk meg egy kicsit a dalokon keresztül. Hálás vagyok érte Lőrinczy György igazgató úrnak, hogy a Szentendrei Teátrum befogadta a koncertet, és így most otthon élhetem át ezt az élményt.

Borítókép: Fischl Mónika, a Budapesti Operettszínház vezető primadonnája (Fotó: Gordon Eszter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.