Szeptemberben 17. alkalommal rendezik meg az Ars Sacra fesztivált

Az Ars Sacra fesztivál 17 évének történetét lehet megtekinteni képekben a városmajori kistemplom kiállításán. Itt tartották meg a XVII. Ars Sacra fesztivál sajtótájékoztatóját tegnap, ahol elmondták: a fesztivál, mint minden évben, gazdag és színes programokkal várja az örök értékekre, az igazra, a jóra és a szépre vágyakozót. Tizenegy műfajban, több mint négyszáz ingyenes programmal várják régi és új közönségüket határon innen és túl, Budapesten és számos településen szeptember 16. és 24.között. A sok helyszín mellett 150 templomban lesznek programok, ahol elsősorban a zenéé lesz a főszerep. Kimondott céljuk: a különböző művészeti ágak segítségével felszínre hozni és népszerűsíteni a szakralitást.

2023. 09. 01. 5:51
sacra
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XVII. Ars Sacra fesztivál választott mottója: „Keresd a békét!” (Zsolt 34,15). A 34. zsoltárból vett idézet üzenete ma mindannyiunk vágyát idézi. „A béke mindenekelőtt a szívünkben kezdődik” – mondta Ferenc pápa. A fesztivál szervezői is megtapasztalták az együttműködésben a nyitottságot és befogadást, ami segít növekedni a béke útján. Megtapasztalták azt is, hogy a művészet megváltoztatja az embereket, megnyitja a szíveket egymás felé. 

sacra
Az Ars Sacra fesztivál 17 évének történetét lehet megtekinteni képekben a városmajori kistemplom kiállításán. Fotó: Bach Máté

Az Ars Sacra fesztivál szakralitása

A tájékoztatón az Ars Sacra Alapítvány kuratóriuma, Dragonits Márta, Kolek Ildikó és Toroczkay Ilona köszöntötte a résztvevőket. A helyszínek közül kiemelték az idén először létrejövő, tíz napon át tartó Miskolci Ars Sacra Fesztivált és Nagyszebenben a HÍD Szebeni Magyarok Egyesülete révén a keresztény felekezetek, a zsidó közösség, a művészek összefogásával megvalósuló programot. Elhangzott, hogy 

kiemelt eseményeik között már harmadik éve szerepel a Keresztkoncertek sorozat, melynek apropója a Budapest szívében felfedezett virtuális kereszt, amely négy felekezet egy-egy jelentős templomát köti össze. 

 

 

– Ezek a templomok ökumenikus eseményekre ösztönöztek minket, hogy ezzel is hangsúlyozzuk összetartozásunkat. Fiatal zenészek lépnek fel négy egymást követő estén, hogy bemutassák a ma élő szakralitást – mondta Dragonits Mária. Az alapításának 975. évfordulóját ünneplő Belvárosi Nagyboldogasszony-templom a Tutti Cantabile Énekegyüttes különböző egyházak énekeivel fogadja a közönséget, míg a záró Keresztkoncerten a Rózsák terei görögkatolikus templomban a debreceni Lautitia, a neves ifjúsági kórus ugyancsak egyházak dalaiból énekel. A Kálvin Téri Református templomban a Korossy-vonósnégyes tagjai csodálatos előadásukkal viszik templomukba a kamarazene két gyöngyszemét, Bartóktól és Beethoventől, a Deák Téri Evangélikus templomban pedig egy régizene együttes a legnagyobb klasszikusok egyházzenéjét idézi. A programok között kiemelten szerepel Bogányi Gergely, aki az első vasárnap, 17-én este 22.00 órakor ad koncertet a budai Szent Imre-templomban, és vele meglepetésként az ifjú zongoraművész, Boros Misi is fellép. Kiemelt helyszín Bakonybél is, Szent Gellért bakonybéli remeteségének 1000. évfordulójára emlékezve. 

Az Ars Sacra fesztivál egyházi fővédnöke, mint minden évben Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek. Idén Novák Katalin köztársasági elnök másodszor is vállalta a világi fővédnökséget. Ebben az évben online műsorfüzettel jelentkezik a fesztivál,  amely már letölthető honlapjukról

Borítókép: Tizenegy műfajban, több mint négyszáz ingyenes programmal várják közönségüket a fesztiválon. (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.