Turi Attila építész lehet az MMA új elnöke

Megürül a Magyar Művészeti Akadémia elnöki széke, ugyanis a 2017-ben és 2020-ban is megválasztott Vashegyi György nem indul a pozícióért. Ennek oka egyszerű: az elnöki tisztséget legfeljebb két hároméves cikluson keresztül lehet betölteni. Az Index szerint a legnagyobb esélyes Turi Attila építész, aki jelenleg az MMA alelnöke. Az akadémia tisztújító közgyűlését október 5-én tartja.

2023. 09. 09. 16:23
TURI Attila
Budapest, 2021. június 2. A Kossuth-díjjal idén kitüntetett Turi Attila Ybl Miklós-díjas magyar építész, a Magyar Mûvészeti Akadémia (MMA) rendes tagja az MMA Makovecz Szalonjában 2021. június 1-jén. MTI/Cseke Csilla Fotó: Cseke Csilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár számos név szóba került a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöki posztja kapcsán, az Index információi szerint végül csak egy jelölt maradt a esetleges hat feltételezett esélyes közül. Ennek az az oka, hogy voltak, akik elvállalták, aztán visszaléptek, és akadtak olyanok is, akik eleve visszautasították a felkérést. A portál elsőként Kucsera Tamást, az MMA korábbi főtitkárát kereste meg, aki elmondta: nyáron, amikor az ajánlásokat és a jelöléseket kellett leadni, őt is jelölte az elnöki és az alelnöki posztra a közgyűlés, amit akkor el is fogadott. 

− De amikor megtudtam, hogy Turi Attilát és Kiss Jánost is jelölték az elnöki posztra – akiket egyébként én is ajánlottam –, eldöntöttem, a két urat megerősítve a jelöléstől visszalépek. Lemondtam a javukra, mert úgy gondolom, hogy a megkezdett munkát ők ketten vigyék tovább. Tagként és egykori főtitkárként is ismerem a szervezetet, és szívesen segítem a munkájukat. Bár ehhez pozíció sem kell, mert köztestületi tagként ez feladatom és kötelességem− fogalmazott Kucsera Tamás.

A korábbi információkkal szemben a hírportál azt írja, hogy Rátóti Zoltán színész-rendező, illetve Orosz István grafikusművész, animációsfilm-rendező, író sem indul az elnöki posztért. Tóth Péter zeneszerző neve is felvetődött, aki bár elfogadta a köztestület jelölését, ám amikor beadta a Zeneakadémia rektori posztjára a pályázatát, az MMA jelölését visszamondta.

Az Index megkereste Turi Attilát is, de ő csak annyit nyilatkozott, hogy a válasszal megvárja a jelölőbizottság döntését. 

Borítókép: A Kossuth-díjjal kitüntetett Turi Attila Ybl Miklós-díjas magyar építész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.