Megváltozhat Debrecen színházának hivatalos neve

A debreceni közgyűlés október 19-i ülésén több kulturális vonatkozású előterjesztést is megvitatott. Tárgyaltak egyebek közt a Csokonai Színház névváltoztatásáról, valamint a Méliusz Juhász Péter Könyvtár telephelyeinek megváltozásáról is.

Forrás: Haon.hu2023. 10. 20. 6:30
null
20230629 Debrecen Csokonai Színház világítástechnika próbája. Fotó: Czinege Melinda Hajdú-Bihari Napló Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Czinege Melinda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Csokonai Színház igazgatója szeretné az intézmény nemzeti minősítését és Debrecent hangsúlyosabbá tenni az intézmény nevében, ezért azzal a kérelemmel fordult a fenntartóhoz, hogy módosítsa a költségvetési szerv megnevezését Csokonai Nemzeti Színház Debrecenre. Magyarországon csupán hat nemzeti besorolású vidéki színház van, 

melyek közül egyedül a debreceni intézmény esetében nem szerepel a megnevezésben a nemzeti státus megjelölése” 

– olvasható az előterjesztésben a Haon.hu internetes portál tájékoztatása szerint.
A megjelent cikk alapján szerint az intézmény nevének megváltoztatása mellett javaslat érkezett több telephely elnevezésére is: a Liszt Ferenc utca 7. szám a Színészház, a Határ Úti Ipari Park területén lévő ingatlan a Műhelyház, a Várad utca 35. szám a Szolgálati lakás, a Nagyerdei park 6. szám a Nagyerdei Szabadtéri Színpad, valamint a Csapó utca 30. szám a Csokonai Fórum megnevezéssel szerepelne az alapító okiratban.

A debreceni színház felújított épülete. Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Czinege Melinda


Megszűnhet a Méliusz egyik telephelye is?

„Az előterjesztés másik részében a Méliusz Juhász Péter Könyvtár telephelyeinek módosítására érkezett javaslat. Az intézmény folyamatosan monitorozza a lakosság számára nyújtott szolgáltatásait, rendszeresen elemzi a kölcsönzői igényeken alapuló adatokat és törekszik a felhasználóbarát könyvtári ellátórendszer kialakítására. Ennek eredményeként az elmúlt években elkezdődött a városi hálózat megújítása, új nyitvatartási rend bevezetése, a könyvtári ellátásra alkalmatlan terek bezárása és új, korszerű könyvtári terek kialakítása, valamint új könyvtári eszközök (konténerkönyvtárak, kölcsönző automaták, önkölcsönző rendszerek) telepítése” – fejti ki a Haon.hu oldalon megjelent írás, amely arra is kitér, hogy a könyvtár igazgatója a Thomas Mann utca 45. szám alatti könyvtárrész megszüntetését javasolja, mivel az a feladatellátásához a továbbiakban nem szükséges, ugyanis az említett telephelyen – a statisztikai adatok alapján – a könyvtárat használók száma az elmúlt években folyamatosan csökkent. 

A városrészen élők jelentős része inkább az Újkerti Könyvtár, valamint a Központi Könyvtár szolgáltatásait veszi igénybe. A telephelyen dolgozó közalkalmazottak további foglalkoztatása a hálózaton belül biztosított – írja a Haon.hu.


Mi lesz a Nyíl utcai ingatlan sorsa?

Mint arról az említett írás tájékoztat, a Méliusz kezdeményezte a Nyíl utca 2., fszt. 6. szám alatti, hatvan négyzetméter területű ingatlan bérleti szerződésének közös megegyezéssel való megszüntetését október végére. A közgyűlés jóváhagyásával az ingatlan a könyvtár határozatlan időtartamra ingyenes vagyonkezelésébe kerülne. A tervek szerint itt kap helyet Térey János debreceni születésű író, költő tárgyi hagyatékának egy része, a Könyv barátai hálózat és az Alföld folyóirat egyes rendezvényei, valamint az Alföld Stúdió is ide helyezheti át tevékenységét. 
A Haon.hu online cikkében megjelent információk alapján a Debrecen Megyei Jogú Város Városi Szociális Szolgálat (VSzSz) Nagyerdei Gondozó Szolgálatának Thomas Mann utcai Idősek Klubja az előzőekben említett Thomas Mann utcai fiókkönyvtárral azonos címen és helyrajzi számon, ugyanabban az épületegységben helyezkedik el. A VSzSz feladatellátását 510 négyzetméter nagyságú – a Cívis Ház Zrt.-től bérelt – ingatlanrész szolgálja, mely az önkormányzat tulajdonában és az 1994-ben kötött vagyonkezelési szerződés szerint a Cívis Ház Zrt. vagyonkezelésében áll. 

Mint írják, az intézmény vezetője a bérleti szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetését kezdeményezte a Cívis Ház Zrt.-nél, és az ingatlanrészt ingyenes vagyonkezelésbe kérte az önkormányzattól határozatlan időtartamra közfeladat (szociális szolgáltatások) ellátása és az ahhoz szükséges infrastruktúra biztosítása céljából.


Milyen szolgáltatásokat nyújtanak?

A cikkben szereplő információk alapján a Thomas Mann utcai telephely étkeztetés (szociális konyha) és házi segítségnyújtás (nyolcvan férőhelyen) mellett az idősek nappali ellátását is biztosítja, harminc férőhelyen. 

„Az intézménynek helyet adó ingatlanrészt tavaly egy pályázat keretében felújította az önkormányzat. Ott számos rendszeres foglalkozás, program és különböző rendezvény színesíti az ellátottak mindennapjait” – olvasható a Haon.hu-n. Hosszú távon, amennyiben az igények azt mutatják, a helyiségek alkalmassá tételét követően akár a demens idős személyek nappali ellátásának biztosítását is lehetővé tenné a telephely ily módon megnövekedett alapterülete – áll az előterjesztésben.

 

Borítókép: A színház épülete kivilágítva még káprázatosabb (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Czinege Melinda)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.