Kálmán Imrére emlékezett a Budapesti Operettszínház

Nemrég, október 24-én ünnepeltük a magyar operett napját, ami egyben Kálmán Imre születésének dátuma és Lehár Ferenc halálának napja. Ám kevesen tudják, hogy Kálmán Imre 1953. október 30-án hunyt el, idén éppen hetven éve, ami pedig újabb lehetőség ad arra, hogy felelevenítsük a nagyszerű komponista életét és munkásságát. A Budapesti Operettszínház koszorúzással és a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves operett-musical szakos diákjainak műsorával tisztelget A Csárdáskirálynő és megannyi sikerdarab zeneszerzője előtt.

2023. 10. 31. 20:00
Kálmán Imre operett
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kálmán Imre máig a világ egyik legtöbbet játszott és legnépszerűbb operettszerzője, akiről a Budapesti Operettszínház nemcsak a születése napján, hanem a halálának évfordulóján is megemlékezik. Az operettkomponista 1953. október 30-án hunyt el, így idén már hetven éve, hogy nincs az élők sorában, ám művészetét és emlékét  mindmáig őrzi a Nagymező utcai színház. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy ismét Kálmán Imre slágeroperettjeié volt a főszerep. 

Az este a teátrum épülete előtt vette kezdetét, hiszen az itt látható Kálmán-szoborra helyezett koszorút Kálmán Yvonne, a szerző lánya, Kiss-B. Atilla főigazgató és Homonnay Zsolt színész-rendező.

Kiss-B. Atilla a megemlékezésen elmondta: 

 A magyar operett Kálmán Imre által törte át az országhatárokat, nemzeti minősége egyetemessé vált, megismertette az egész világgal a magyar virtust. Nagy a mi felelősségünk, mert beavatottak vagyunk. Felvállaltuk ennek a meghatározatlan értékű szellemi örökségnek a művelését, gondozását.

Kálmán Imre
Kálmán Yvonne, a Mester lánya is részt vett a keddi megemlékezésen. Fotó: Teknős Miklós

A főigazgató felvezette a 18 órától kezdődő Emlékszel még? című gálaműsort is: – Felelősséget vállaltunk a magyar operett jövőjéért is. A mai estén tizenegy tehetséges fiatal által keltjük életre Kálmán csodálatos dallamait. 
A hallgatók a Színház-és Filmművészeti Egyetem harmadéves operett-musical szakos növendékei, osztályfőnökeik pedig Kiss-B. Atilla és Homonnay Zsolt. 

Az este pedig telis-tele volt meglepetéssel: egymást váltották a líraibb és tempósabb dalok egyebek között a Marica grófnő, a Csárdáskirálynő vagy éppen a Bajadér című operettekből. De a produkció rendezője, Homonnay Zsolt a színpadra hívta Nemlaha Györgyöt is, akit Kálmán Imre életéről és műveinek jelentőségéről kérdezett. 

 

Kálmán Imre 70
Kálmán Imre slágeroperettjeinek dalai csendültek fel az SZFE harmadéves operett-musical szakos diákjai előadásában. Fotó: Janus Erika

Borítókép: Homonnay Zsolt, Kálmán Yvonne és Kiss-B. Atilla a Budapesti Operettszínház előtti Kálmán Imre-szobor előtt (balról jobbra) (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.