Maria Callas-múzeum nyílt Athénban

A főváros központjában átadott Maria Callas Múzeumban a világhírű, görög származású, New Yorkban született szoprán személyes tárgyai, levelezése, ékszerei, rengeteg díja és elismerése, köztük kongói és kirgiz postai bélyegsorozatok is láthatók.

Forrás: MTI2023. 10. 26. 9:00
Maria Callas Múzeum
Athén, 2023. október 25. Látogató az újonnan átadott athéni Maria Callas Múzeumban 2023. október 25-én. A kiállítótérben egyebek mellett személyes tárgyak, fellépõruhák, valamint korabeli fényképek, hang- és videófelvételek elevenítik meg a New Yorkban született, görög származású operaénekesnõ pályafutását. A múzeumot a világhírû szoprán születésének centenáriuma alkalmából létesítették. MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz Fotó: Thanászisz Sztavrakisz Forrás: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Akropoliszra tekintő múzeum a közönség előtt csütörtökön nyitja meg kapuit. A fölső szinteken egyebek mellett Callas párizsi lakásának egy szobáját is megépítették, de egy képzeletbeli erdő és egy hangstúdió is várja az érdeklődőket, akik híres előadásainak élő felvételeibe is belehallgathatnak.
 

Maria Callas Múzeum
A Maria Callas Múzeumban egyebek mellett személyes tárgyak, fellépőruhák, valamint korabeli fényképek, hang- és videófelvételek elevenítik meg a New Yorkban született, görög származású operaénekesnő pályafutását Forrás: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Megtekinthetők még a fellépésein viselt jelmezei és kézzel írott levelei is.

Erato Kucodaki, a múzeum felügyelője elmondta, hogy elsősorban azokat akarták megszólítani a kiállítással, akik ismerték ugyan Maria Callast, de nem mozognak otthonosan az opera világában.

Meghallgathatják az ikonikus áriákat, és jobban megérthetik, ki volt ez a művész, és miért volt jelentős.
Eredeti nevén Maria Kalogeropulosz 18 évesen Athénban debütált, és páratlan pályafutás után 53 évesen halt meg Párizsban.
Callas születésének századik évfordulója december 2-án lesz, de Görögországban egész évben számos eseménnyel adóznak emlékének és művészi hagyatékának. Hamarosan debütál a róla készült, Angelina Jolie főszereplésével forgatott Maria című film is.
Athén polgármestere, Kosztasz Bakojannisz megnyitóbeszédében a múzeum alkalmazottainak és az adományozóknak is köszönetet mondott.

Ez az első Maria Callasnak szentelt múzeum, amely ötvözi a technológiát a megélt tapasztalattal. Nagy örömmel és a nagy díva iránti mély tisztelettel üdvözöljük ezt a múzeumot

 – fogalmazott a polgármester.


Borítókép: Látogató az újonnan átadott athéni Maria Callas Múzeumban 2023. október 25-én (Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.