Küzdj az álmodért!

November 8-án este Budapesten, a Westend City Centerben is bemutatták a Halász Glória által rendezett Cirkusztestvérek című, egész estés dokumentumfilmet, amely szeptember elején Miskolcon, a CineFesten debütált. Az alkotás annak az artistaosztálynak a mindennapjait mutatja be, amelyet a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ 2020-ban azzal a céllal indított, hogy a növendékek számára nemzetközi tanulmányi lehetőséget biztosítson. A film nézőiként nemcsak egy előadóművészeti ág különleges, zárt világába nyerhetünk bepillantást, de a gyerekek által szó szerint és átvitt értelemben megtett utat is megismerhetjük. Lélekig ható, egyben tanulságos emberi sorsok tárulnak fel előttünk.

2023. 11. 09. 14:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szívet melengető érzés olyan 12–14 éves fiatalokat látni, akik ilyen határozott célokat tűznek ki maguk elé, és ennyire eltökélten tesznek is azért, hogy valóra váltsák az álmaikat. A Baross Imre Artistaművészeti Akadémia filmben bemutatott különleges artistaosztályának tagjai fáradtságot és fájdalmat nem ismerve, számtalan lemondás árán is kitartóan gyakorolnak és küzdenek, hogy a legtöbbet hozzák ki önmagukból. Az osztály tagjai az eredeti tervek szerint egy kínai akadémián szerezhetnének a szakmai jövőjüket megalapozó tapasztalatokat, de a pandémia közbeszól. A növendékek így végül egy kijevi akadémián tölthetnek el egy szemesztert.

A cirkusz a legerősebb összekötő kapocs. Forrás: FP Films

Családjuktól távol, önmagukra és egymásra utalva, tanáraik és edzőik irányításával és útmutatásával nemcsak szakmai készségeiket gyarapítják, de a személyiségük is óriási fejlődésen megy keresztül. Egy teljesen más kulturális közegben, Kijevben gyermekből már-már felnőtté válnak, miközben összetartó közösséggé, igazi csapattá kovácsolódnak. Testvérekké válnak abban a nagy családban, amelyet a cirkuszi közösség alkot.

Halász Glória – akinek nevéhez egyebek között a Három tánc, az Alla Zingara és a Mi ez a cirkusz? című filmek is kötődnek – rendezőként gyakran fordul az előadóművészetek felé, amelyek kulisszatitkaiba az egyéni utak, sorsok bemutatásán keresztül enged bepillantást. A Cirkusztestvérekben is egy-egy gyermek személyes története, egy-egy család olykor sorstragédiákkal terhes mindennapjai jelennek meg előttünk. A fiatalok példamutató kitartása pedig egyebek mellett arra tanít, hogy sosem szabad lemondani az álmainkról. Emellett rámutat a közösség támogató erejére és arra, hogy az önmagunkba vetett hitnek mennyire fontos szerepe van az életünkben.

A történet során a lelki utazás mellé egy másik izgalmas szál is bekapcsolódik, hiszen a valós kijevi utazás alkalmával eltérő kultúrák találkoznak egymással, amelyek között a cirkusz iránti szeretet épít hidat. A két közösség tagjai egymást is a cirkusz nyelvén keresztül tudják leginkább megérteni. Bár a növendékek addigra már elhagyták Kijevet, a film végén közvetve mégis megjelenik a háború, hiszen ukrán artisták és artistanövendékek érkeznek hazánkba, a Fővárosi Nagycirkuszba. Az azóta zajlott események fényében nagyon különleges, hátborzongató érzés azokat a felvételeket látni, amelyek az ukrán fővárost és az ottani mindennapokat még a háború előtti állapotban örökítik meg.

A film szereplői: Bán Krisztofer, Szanto Boglárka, Szkokán Richárd, Bőcs Titanilla, Kaló Patrik, Kapuvári-Herbszt Minna Sára, Szabó Gergely, Szegő Sarolta, Pünkösti Mimi, Györe Nóra, Kollár Krisztofer Bence, Stelli-Kis Karolina, Bán Antalné Györgyi, Bán Norbert, Péterfi Boglárka Emília, Konkoly Gabriella, Fekete Péter, Kovács Gábor Dénes, Molnár Erika, Végh Erika, Oleksandr Yakovlev, Nina Araya, Yurii Kashuba, Nataliia Pozdniakova, Oleksandra Horkovenko.

Az FP Films gyártásában, a Nemzeti Filmintézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával készült produkciót – amelynek rendezője Halász Glória, producere Fülöp Péter, operatőre Hatvani Balázs, dramaturgja Kovács Gábor Attila, hangmérnöke Balogh Péter volt, zenéjét pedig Farkas Bence szerezte – további egyedi vetítéseken és filmfesztiválok keretében tekintheti meg a közönség.

Borítókép: Az elhivatottság szárnyakat ad (Forrás: FP Films)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.