Horthy Miklós hős, vagy aljas gonosztevő?

A XX. század egyik legmegosztóbb hazai történelmi szereplője Horthy Miklós. Megítélése máig megosztja a történész szakmát és az egész magyar társadalmat is. A második világháború lezárása óta eltelt csaknem nyolcvan év alatt a legszélsőségesebb Horthy-portrékat rajzolták meg a történészek, a politikusok és az utca embere egyaránt. De melyik is az, amelyet a jövő nemzedékének tovább érdemes adni?

2023. 11. 28. 8:00
Horthy Miklós magyar kormányzót Ignacy Mościcki lengyel köztársasági elnök fogadja a pályaudvaron. Középen díszmagyarban Kánya Kálmán magyar külügyminiszter. A felvétel 1938. február 5-én készült.
Horthy Miklós magyar kormányzót Ignacy Mościcki lengyel köztársasági elnök fogadja a pályaudvaron. Középen díszmagyarban Kánya Kálmán magyar külügyminiszter. A felvétel 1938. február 5-én készült. Fotó: Sallai János Forrás: Fortepan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bánó Attila nemrégiben megjelent, Vitéz nagybányai Horthy Miklós a hazafi című kötete már a címválasztásával egyértelművé teszi, hogyan ítéli meg Horthy Miklóst, a hazafit. A szerző harminc éve – Horthy Miklós újratemetése óta – foglalkozik különböző írásaiban, cikkeiben a kormányzó munkásságával. Elmondása szerint a könyvvel hozzá kívánt járulni „sokat vitatott történelmi szerepének tisztességes megítéléséhez.” 

Horthy Miklós a hazafi
Bánó Attila új könyve, a Vitéz nagybányai Horthy Miklós, a hazafi (Fotó: Erdélyi Szalon)

Olyan tudományos ismeretterjesztő kötetet kívánt írni a kormányzóról, amely hidat képezhet a szakma és az érdeklő nagyközönség között.

 

Milyen államférfi volt Horthy Miklós? 
 

A szerző úgy véli, hogy Horthy Miklós elfogulatlan megítélését nehezíti, hogy az elmúlt évtizedekben nem tudott létrejönni egy olyan történelmi környezet, amely ezt lehetővé tette volna. Úgy látja, hogy 

E téren a legnagyobb gondot az objektivitás hiánya, a valós tényeket figyelmen kívül hagyó indulatok, a vitatott kérdések erőből történő eldöntésének szándéka okozza.

Horthy Éva előszavában ugyancsak úgy látja, hogy a marxista történetírás máig hat és befolyásolja Horthy Miklós megítélését. Véleménye szerint az új történészgeneráció lesz az, amely képes a kormányzó személyét megítélni.

Bánó Attilának az elmúlt évben számos Horthy Miklóssal kapcsolatos írása jelent meg, többnyire publicisztikai műfajban. 

A kötetbe foglalt írások gazdag képmellékletekkel és függelékekkel várják az érdeklődő olvasókat, azokat akik nem csak a Horthy-korszak vezetőjére, hanem annak jelenkori, emlékezettörténeti, politikai és közösségi felhasználásának szerepeire is kíváncsiak. A könyvből olvasmányos formában jobban megismerhetjük a magyar történelem ezen időszakát és államférfiját. 

Borítókép: Horthy Miklós magyar kormányzót Ignacy Mościcki lengyel köztársasági elnök fogadja a pályaudvaron 1938. február 5-én (Forrás: Fortepan/Sallai János)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.