Több száz régi fénykép idézi meg a százötven éves Budapestet + videó

Budapest születése címmel különleges technikával, több száz régi fényképből készített filmet az Animatiqua stúdió. A videó egyedülálló módon ötvözi a modern animációt a történelmi fotókkal, megidézve a város ikonikus épületeit és eseményeit. A százötven esztendős főváros történelmét életre keltő tizenöt perces rövidfilmből kiderül többek között, hogy milyen is volt a régi Erzsébet híd, vagy hogyan és miért is tűnt el rengeteg ékköve a városnak.

2023. 11. 18. 11:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főváros történetét 1873-tól egészen napjainkig elmesélő film készítését hatalmas kutatómunka előzte meg, hiszen a stúdió a Fortepan szabadon használható fényképei mellett rengeteg képet és képeslapot vásároltak meg – többek közt a Szabó Ervin Könyvtártól, a Budapest Történeti Múzeumtól, a Kiscelli Múzeumtól, valamint a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumtól –, vagy épp keresték meg az egyes épületek lakóit és tulajdonosait olyan fotók után kutatva, amiket még sosem láthatott a közönség. Az alkotásban debütál a „Drezdai képek” jelentős része is, amit 

Tamási Miklós, a Fortepan szerkesztője fedezett fel a nagyrészt 1903–1912 közötti időszakból csaknem 500 budapesti városképet ábrázoló drezdai Deutsche Fotothek honlapján.

A régi fotókat különleges parallax technika segítségével keltette életre: ennek lényeg a többrétegű megjelenítés, ahol a háttérben található rétegek lassabban mozdulnak el a szemlélő számára, mint az előtérben találhatók, így keltenek háromdimenziós hatást. Ez egyetlen kép esetében sokszor három-öt napot is igénybe vehet. 

A film kibővített, angol nyelvű verzióját az alkotók a tervek szerint nemzetközi fesztiválokra nevezik majd, és már zajlanak az előkészületek egy egész estés Budapest-mozifilmmel kapcsolatban is. 

Borítókép: A régi fotókat különleges parallax technika segítségével keltették életre (Forrás: Facebook/Animatiqua stúdió)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.