Újszerű élménnyel vár az OperaCinema

A család minden tagját megszólító, generációkat és művészeti ágakat összekapcsoló előadásban csendültek fel népszerű operák részletei november 12-én, a Magyar Állami Operaházban. A Filharmónia Magyarország által életre hívott OperaCinema című produkcióban izgalmas, újszerű módon találkozott egymással a klasszikus zene, a film, a tánc és a színház.

2023. 11. 13. 16:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre gyakrabban, egyre többünkben merül fel a kérdés: hogyan lehet közelebb hozni a komolyzenei alkotásokat a gyerekekhez, a most felnövekvő, rohanó, felgyorsult világunkhoz szokott generációhoz? Hiszen a művészet varázsa, az alkotásokon keresztül megélhető emberi érzelmek, tapasztalatok ma is élők, aktuálisak.

Mi lenne az a forma, amely ma is képes közvetíteni ezt a tartalmat a fiatalokhoz? Ehhez mutat egy ígéretesnek tűnő utat a most bemutatott, Szabó Máté által rendezett kétrészes előadás. 

Az ismert operarészleteket a Magyar Állami Operaház kiváló művészei adták elő (Fotó: Dittrich Éva/ Filharmónia Magyarország)

Az ismert dallamokat – Puccini Bohéméletéből Rodolfó és Mimi áriáját, Mozart Varázsfuvolájából Papageno és Papagena kettősét, Bizet Carmenéből a Torreador dalt, Donizetti Don Pasquale című művéből a Doktor és Malatesta „hadaró” duettjét, illetve Ránki Pomádé király új ruhája című művéből Dani és Béni kettősét – először a Magyar Állami Operaház kiváló operaénekesei keltették életre. A Kriszta Kinga, Horváth István, Sándor Csaba és Szvétek László által előadott operarészletek aztán a filmvásznon is megjelentek, ezúttal azonban egészen korszerű, modern, XXI. századi színezettel.

A Varázsfuvolából jól ismert pár, Papageno (Patkós Márton) és Papagena (Zsigmond Emőke) például pizzaként és paradicsomként jelentek meg a házibulin, ahol egymásra találtak. Így továbbra is kilógtak a sorból, különböztek a filmvásznon megjelenő parti minden más résztvevőjétől, akik nem viseltek jelmezt, egymást azonban kitűnően megértették és kiegészítették. A vásznon megjelenő, Tiszeker Dániel (Nyugati nyaralás, Nagykarácsony, #Sohavégetnemérős) által rendezett képsorokat kiválóan egészítette ki a Hungarian Studio Orchestra előadásában, Illényi Péter karmester vezényletében felcsendülő élőzene.

Az elhangzott operarészletekre reflektáló, kifejezetten ehhez a darabhoz készült, erős érzelmi hatásokat kiváltó filmzene, amelyet az Oscar-díjas Mindenki című film zeneszerzője, Balázs Ádám komponált, nagyban hozzájárult, hogy a fiatalok megérezhessék, átélhessék és megérthessék a klasszikus zeneművek által közvetített érzelmeket. Személy szerint az volt az egyik kedvenc részem az előadásból, amikor Mimi (Szőke Abigél) és Rodolfo (Lengyel Benjámin) Bohéméletből ismert kettőséhez kapcsolódva két különböző hangulatú zenei aláfestéssel is lejátszódott a filmvásznon ugyanaz a jelenet, amely a zenének köszönhetően először romantikus, majd egészen feszült, rémisztő hangulatot kapott.

A filmvásznon megelevenedő jelentekben felbukkanó, modern köntösbe bújtatott többi operahőst is ismert színművészek keltették életre.

A felvételeken Mucsi Zoltán (Bűnöző), Elek Ferenc (Szuperhős), Mészáros Máté (Hentes) és Ötvös András (Malatesta) is felbukkant. Norina Pokorny Lia, Carmen Bogdányi Titanilla, Don Pasquale pedig Csuja Imre alakításában jelent meg. Utóbbi színpadon személyesen is nagyon fontos szereplőként bukkant fel, ugyanis az unokáját alakító, figyelemre méltó tehetségű ifjú művész, Telekes Mátyás társaságában együtt kalauzolták végig a nézőket a megelevenedő operaművek világában.

Csuja Imre és Telekes Mátyás kalauzolták a közönséget az operák izgalmas világában (Fotó: Dittrich Éva/Filharmónia Magyarország)

A Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával létrejött előadás rendezője Szabó Máté, dramaturgja Gyulay Eszter, rendezőasszisztense Niklai Judit volt. A filmjeleneteket Tiszeker Dániel rendező, Pataki Ádám operatőr, Dubinyák Réka vezető író, Baranyi Benő író, Orbán Eszter dramaturg, Balázs Ádám zeneszerző, Major Csaba hangmérnök és Nyírő László főgyártásvezető alkották meg. A produkció utaztatható változatát a tervek szerint a jövőben az ország különböző részein is előadják majd. 

Az OperaCinema a Magyar Állami Operaházban legközelebb január 28-án lesz megtekinthető.

Borítókép: Az elhangzott operarészletek a filmvásznon modern, XXI. századi formában éledtek újra (Fotó: Dittrich Éva/ Filharmónia Magyarország)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.