Az öt legjobb Jodie Foster-film – Kapcsolat + videó

Zseniális tudományos-fantasztikus mozi Robert Zemeckistől.

2023. 12. 01. 20:00
null
Forrás: InterCom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jodie Foster filmjeit bemutató sorozatunkban elérkeztünk a bronzérmes mozihoz. Idézzük fel, hogy eddig milyen filmek kerültek fel a listára! Az ötödik helyet a Belső ember (Inside Man) című 2006-os krimi szerezte meg, amelyben Foster egy rejtélyes és nagyon titokzatos ügyvédnőt alakított, a negyedik pozíciót az Anna és a király  (Anna and the King) című egzotikus helyszínen játszódó történelmi film érte el. A bronzérmes alkotás pedig egy nagyszerű sci-fi lett, a Kapcsolat (Contact). Ebben a filmben egy eddig nem ismert, új oldaláról mutatkozik be Jodie Foster, hiszen sci-fi filmben eddig nem láthattuk a sokoldalú színésznőt. 

3. Kapcsolat (1997)

A filmet Robert Zemeckis rendezte, aki olyan kiváló filmeket készített, mint a Meztelenek és bolondok (íróként, 1979), A smaragd románca (Romancing the Stone, 1984), a Vissza a jövőbe-sorozat (Back To The Future, 1984–1990), a Roger nyúl a pácban (Who Framed Roger Rabbit, 1988), a Jól áll neki a halál (Death Becomes Her, 1992), az Oscar-díjas Forrest Gump (1994), a Ház a Kísértet-hegyen (House on Haunted Hill, 1999), a Temetetlen múlt (What Lies Beneath, 2000), a Számkivetett (Cast Away, 2000), a csodás Polar Expressz (2004), a Karácsonyi ének (A Christmas Carol, 2009), a Kényszerleszállás (Flight, 2012), a Kötéltánc (The Walk, 2015) vagy éppen a Szövetségesek (Allied, 2016). A Kapcsolat Carl Edward Sagan csillagász regényéből készült.

Forrás: InterCom

A történet

Dr. Ellie Arroway (Jodie Foster), a megszállott csillagász megingathatatlanul hisz abban, hogy nem vagyunk egyedül az univerzumban. Egy nap a távoli Vega csillag irányából rádióüzenetet fog. Mindent elkövet, hogy ő legyen az az űrhajós, aki elindul, hogy megtalálja az üzenet forrását. Számos nehézség után Ellie megfejti az idegenek üzenetét, ami nem más, mint egy hatalmas gép tervrajza, mellyel valaki eljuthat az ismeretlenbe. Ez az alaptsztori, ami számos csavarral, érzelmekkel és csodás képekkel megsegítve nagyon erős hatást vált ki a nézőkből. A történet szerelmi szála Palmer Joss (Matthew McConaughey) teológus és Ellie kapcsolata, ami tovább fokozza a film lüktetését. Zemeckis filmje ügyesen lavírozik a valósszerűség és a fantázia között húzódó vékony, homályos vonalon: a végső nagy találkozást is sikerül neki meglehetősen kétértelműen bemutatnia. 

A Kapcsolat minden érzelmessége ellenére végig fenn tudja tartani az izgalmat, ráadásul egy csomó csodálatosan megkomponált jelenetet is felvonultat, mint például a felejthetetlen első beállítást, amiben a Földtől távolodva száguldunk végig a galaxisunkon – írja a Port.hu Robert Zemeckis filmjéről. 

Az író

Carl Edward Sagan 1934. november 9-én született Brooklynban, és 1996. december 20-án halt meg Seattle-ben. Amerikai csillagász, planetológus, asztrobiológus, békeaktivista és rendkívül szuggesztív ismeretterjesztő volt. A Cornell Egyetem csillagászati és űrtudományi tanszékének professzora, a bolygókutató laboratórium vezetője volt. Kutatásai kezdetben a Vénusz és a Mars légkörére irányultak. Ő tervezte a Viking űrszondák exobiológiai programját. Fontos szerepe volt a NASA űrszondái (Mariner, Voyager, Viking) tudományos programjainak tervezésében, irányításában. A SETI-programok egyik megindítója és vezetője volt. Kiváló népszerűsítő is volt, könyvei, de különösen a Kozmosz című tévésorozata az egész világon nagy sikert aratott. Élete során több mint hatszáz tudományos cikket publikált, emellett húsz csillagászati témájú könyv szerzőjeként, társszerzőjeként is ismert. Carl Sagan könyve, a Kozmosz lett az angol nyelven írt, valaha legtöbb példányban eladott tudományos ismeretterjesztő mű. Számos más nagy sikerű könyv is származik még tőle, így a Pulitzer-díjas Az éden sárkányai: Gondolatok az emberi értelem fejlődéséről vagy a Broca agya: Gondolatok a tudomány romantikájáról és a Kozmosz folytatásaként írt Halványkék pötty: Látomás az emberiség űrbeli jövőjéről.  A Kapcsolat című regényéből készült Robert Zemeckis filmje.

Azonban film számos ponton különbözik a regénytől. ahogy a Wikipédia fogalmaz, a regényben Arroway csak a bizonyítékokkal alátámasztott tényeket fogadja el. A történet végén bizonyítékot talál arra, hogy a világegyetemet teremtették, és ezt el is fogadja. A filmben nem képes bizonyítani az igazát, így a film végkicsengése szerint nem marad más, csak a hite. Carl Sagan, hasonlóan a regénybéli főszereplőhöz, szintén fontosabbnak tartotta a bizonyítékokat a hitnél. Néhány kulcskarakter hiányzik a mozi változatból vagy más formában jelenik meg benne.

Érdekességek

A film bemutatását követően, 1998-ban Jodie Fosterről neveztek el egy újonnan felfedezett kisbolygót, amelynek pályája a Marsé és a Jupiteré közé esik. Az égitest a 17744 Jodiefoster nevet viseli. Uma Thurman és az X-akták sorozatból ismert Gillian Anderson is esélyes volt Ellie Arroway szerepére, de Jodie Foster bizonyította, hogy ő volt a legjobb választás. Bill Clinton jelenetét egy Mars-projekttel kapcsolatos sajtótájékoztatóból vették át, amely valóban lezajlott. Az asztronauták méregpirulájának létezése, melyet akkor vesznek be, ha nem tudnak visszatérni a Földre, csak legenda. A fiatal Ellie-t játszó Jena Malone szemét számítógépes képalkotással színezték át barnáról kékre. Carl Sagannak lett volna egy cameo szerepe a filmben, de meghalt, mielőtt le tudták volna forgatni a jelenetet – olvasható a Mafab összeállításában.

Összegzés

A Kapcsolat nem egy szokványos sci-fi. Aki fénykardozós, lövöldözős, számítógépes trükkökkel felturbózott ízig-vérig fantasztikus filmre vágyik, az csalódni fog. De a film sikere is fényesen bizonyítja, hogy a közönség vevő a klasszikus értelemben vett tudományos-fantasztikus filmekre is. Korunk egyik legizgalmasabb témája az örök talány, hogy egyedül vagyunk-e a világegyetemben vagy létezik egy másik civilizáció is. Tulajdonképpen a Kapcsolat ezt a titkot közelíti meg, próbál magyarázatot adni, de természetesen nem leszünk okosabbak a film végén sem. A mozi azt a tézist erősíti, miszerint nem vagyunk egyedül, és a mindenkori hatalom ezt próbálja nem tudomásul venni. Ez nagyon hálás téma, ráadásul jót tett a film hitelességének, hogy a történet írója egy tudós, csillagész ember. Aki szereti az egyetemes titkokat, talányokat és még a sci-fit is kedveli, az rendkívül jól fog szórakozni, ha megnézi ezt a filmet. Jodie Foster és Matthew McConaughey nagyszerűen alakítják a szerepeiket, izgalmat és feszültséget teremtve a filmvásznon. Teljes szívvel ajánljuk ezt a remek mozit, nagyon jó szórakozás.

Idővonal: A Kapcsolat című filmet 1997-ben mutatták be, abban az évben, amikor megkezdődött Bill Clinton amerikai elnök második ciklusa. Átadták az első Balassi Bálint-emlékkardot – Bálint napján – a budai Gellért szállóban. Az európai irodalmi díjat az első alkalommal Tóth Bálint költő vette át. Az ortodox húsvét ünnepén kihirdették Teoctist bukaresti pátriárka – illetve a Szent Szinódus – döntését, miszerint az eddigi gyulai helynökséget püspöki rangra emelik. A Mir űrállomásnak ütközött egy orosz Progress típusú teherűrhajó. Az űrállomás egyik modulja jelentősen megrongálódott, az energiatermelés drasztikusan lecsökkent, de az űrhajósok biztonságban megúszták a balesetet. Constantin Degeratu román vezérkari főnök a magyar partnere, Végh Ferenc altábornagy, vezérkari főnök meghívására Budapestre érkezett kétnapos hivatalos látogatásra, amelynek során egy közös magyar–román békefenntartó zászlóalj létrehozásáról tárgyaltak. Az amerikai szenátus jóváhagyta a vegyi fegyverekre vonatkozó egyezményt, amely kimondja a vegyi fegyverek globális betiltását. Szlobodan Milosevicset választotta jugoszláv elnökké a szövetségi parlament, Diána walesi hercegné halálos autóbalesetet szenvedett Párizsban. Lengyelországban és Németországban megtartották a Balti műveletek 1997 (BALTOPS ’97) elnevezésű haditengerészeti gyakorlatot, melynek célja a tengeri kutatási és mentési műveletek, a parti megfigyelés és a vámintézkedések betartásának gyakorlása. II. János Pál pápa boldoggá avatta Apor Vilmost, a szovjet katonák által 1945-ben meggyilkolt vértanú püspököt. (Wikipédia)

A Jodie Foster filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten már az ezüstérmes mozival érkezünk.

 

Borítókép: Dr. Ellie Arroway (Jodie Foster), a megszállott csillagász (Forrás: InterCom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.