Betöltötte a negyvenet – öngyilkos lett a sikeres színésznő

A Jászai Mari-díjas színésznő 1972. december 26-án, születésnapja után egy nappal halt meg. Mindig azt mondta, hogy csak negyven évig akar élni, mert fél az öregedéstől és a sikertelenségtől.

Forrás: hirado.hu2023. 12. 26. 18:30
Domján Edit
Domján Edit a Madách Színház társulatának volt a tagja élete végéig. Forrás: Fortepan / Szalay Zoltán Fotó: Szalay Zoltán Forrás: Fortepan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azon a napon a Madách Kamarában Domján Edit címszerepet játszott volna a Candidában, de a színésznő nem jelent meg munkahelyén, a telefonját sem vette fel. Aggódó munkatársai, Traub Pál művészeti titkár, Mensáros László, Bálint András és Nagy Anna színészek autóval mentek az otthonához. Élettelen testét a levélbedobó nyíláson keresztül látták meg. Akkor már órák óta halott volt. 

Domján Edit
Domján Edit a 60-as évek legfoglalkoztatottabb színésznője volt. Forrás: Wikipédia

Domján Edit 1932. december 25-én született szegény családban. Tizenhét évesen jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol olyannyira tehetségesnek tartották, hogy háromezer jelentkező közül választották ki. 1954-ben diplomázott. Első munkahelye a Szegedi Nemzeti Színház volt, ahol kezdetben kellemes énekhangja miatt szubrettszerepeket kapott. 

Az igazi sikert 1961 hozta meg számára, amikor az első magyar zenés teátrum, a budapesti Petőfi Színház leszerződtette. Itt nagyon gyorsan keresett színésznő lett. 1963-ban áthívták a Nemzeti Színházba, majd rá egy évre a Madách Színházhoz szerződött. Ennek a társulatnak volt a tagja élete végéig.

A hatvanas évek egyik legfoglalkoztatottabb magyar színésznője volt. Marcel Achard A bolond lány című vígjátékának címszerepében akkora sikert aratott, hogy a darab évekig ment táblás házakkal a Madáchban. Az ötszázadik előadást személyesen nézte meg Achard, aki elmondta, hogy bár tizenkét országban látta már a darabját, ez az előadás tetszett neki a legjobban.
Domján Edit a 60-as években kezdett filmezni. Játszott a Két emelet boldogság, az Oldás és kötés, Az utolsó előtti ember, Az alvilág professzora és az Imposztorok című alkotásokban. Gyakran szinkronizált a televízióban, gyönyörűen mondott verset és mesét. Művészi munkáját 1965-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el.

Domján Edit egykori férje, Kaló Flórián 1992-ben létrehozott egy, a művésznő nevét viselő alapítványt és egy díjat, melyet minden évben egy negyvenedik életévét még be nem töltött vidéki színésznőnek ítélnek oda, aki alakításaiban tovább hordozza Domján Edit szellemiségét. 

A színésznőről, halálának körülményeiről bővebben a hirado.hu oldalán olvashatnak.

Borítókép: Domján Edit a Madách Színház társulatának volt a tagja élete végéig (Forrás: Fortepan/Szalay Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.