Világzenei toplistán a Napfonat lemeze

Felkerült a világ legjelentősebb világzenei toplistájára, a World Music Charts Europe-ra a Napfonat Harmatcseppben él a világ bennem című lemeze, amely a Fonó gondozásában jelent meg nyár elején.

2023. 12. 04. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A World Music Charts Europe zsűrijében 25 ország 50 világzenei szakembere foglal helyet, akik minden hónapban pontozásos rendszerben választják ki a legjobb lemezeket. Az albumok a kapott szavazatok alapján kerülnek fel a legjobb 20 kiadványt jegyző toplistára. A decemberi listán a rangos 11. helyen szerepel a Napfonat lemeze, ebben a hónapban más hazai album nem került fel a toplistára.

Az együttes december 17-én exkluzív ünnepi koncerten mutatja be a lemezt Fotó: Molnár Anna

A Harmatcseppben él a világ bennem című lemez egyik különlegessége a tematikusság. Az album a föld, levegő, tűz és víz minőségeit próbálja énekhanggal közelebb hozni a hallgatóhoz, hogy érzékenyítse az életet adó elemekhez való kapcsolatát. A zenei egység az őselemeknek megfelelően négy részre osztható, mindegyikhez tartozik két-két dal, és ráhangolódásként egy koshi harangos improvizáció. A Harmatcseppben él a világ bennem című albumról bővebb információ a Fonó weboldalán.

A nemzetközi sikerekkel párhuzamosan pedig az ünnepekre már itt a formáció új albuma. A Napfonat adventi műsorát első formájában 2019-ben hallhatta a közönség. Ez a zenei anyag adta az alapját a most megjelent lemeznek, amelynek címe Égből, Fényből… A lemez különlegessége, hogy a lányok, elrugaszkodva az eddigi a cappella koncepciótól, hangszert ragadtak, és a megszokott perkusszív (cajon, keretes dob, darbuka) hangzás mellett citerával, ír buzukival, gitárral, fuvolával, furulyával és zongorával dúsították az albumon szereplő népdalok és ünnepi énekek megszólalását.

Az Égből, Fényből… egy különleges ünnepi lemez. A Napfonat a népdalok és akár sokszor hallott karácsonyi énekek ősi szépségét olyan újszerű köntösbe öltözteti, amely igazán egyedi hangulatot varázsol a karácsonyfa alá. Remélhetőleg sok éven át kíséri majd sokak ünnepét, és vallástól, felekezettől függetlenül felidézi bennünk, miről is szólt eredetileg ez az időszak, segítve minket, hogy személyesen is kapcsolódni tudjunk ezekhez az egyetemes emberi értékekhez – így téve ezt a lemezt örök érvényűvé.

Az alkotók – Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Eszter, Tóth Orsi és Volkova Krisztina – december 17-én exkluzív ünnepi koncerten mutatja be a Fonóban ezt a különleges lemezt.

Borítókép: A Napfonat együttes (Fotó: CatherinArt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.