Helyreállítják a debreceni Attila téri görögkatolikus templomot

Megkezdődtek a debreceni Istenszülő Oltalma görögkatolikus főszékesegyház külső és belső felújítási munkálatai. A beruházás 2,5 milliárd forintból valósul meg, melyből a magyar állam kétmilliárd forintot biztosít – számolt be róla a HAON.

Forrás: HAON2024. 01. 16. 21:00
debreceni Attila téri templom felújítása
Folyik a debreceni Attila téri templom felújítása (Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye) Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főegyházmegye sajtóirodája arról tájékoztatta a lapot, hogy a külső és belső munkálatok egyaránt megkezdődtek. Az épületet kívülről már felállványozták, a belső térben 12 méter magasságig felújították és letisztították a vakolatot, illetve két méter magasságig lélegző vakolatot helyeztek fel.

A debreceni Istenszülő Oltalma görögkatolikus főszékesegyház belső tere
Megkezdődtek a debreceni Istenszülő Oltalma görögkatolikus főszékesegyház felújításának külső és belső munkálatai. Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Felbontották a betonaljzatot és a burkolatot, illetve egy 30 cm vastagságú földréteget is eltávolítottak az új padlófűtés kialakításához. A munkálatok jelenleg az erősáramú kábelek védőcsöveinek beépítésével folytatódnak. 

A szentélyben a hat ablakot is felújítják, melyek a kivitelező szerint megőrzik eredeti szépségüket. A hajó háromnegyedét is beállványozták, kicserélik a rossz téglákat, és próbacsiszolásokat végeztek a homlokzaton. A tetőhéjazat cseréjét tavasszal kezdik meg. 

A szakemberek abban bíznak, hogy húsvét után elkezdődhet a kupola restaurálása is. 

A főszékesegyház épületét 1910. május 22-én adták át. A neobizánci stílusú templomot 1950 és 1958 között festette ki Szegedi Molnár Géza. A mai formáját akkor nyerte el, amikor a szentélyt és a templomhajót elválasztó ikonosztázion elkészült, és a templom átadásának századik évfordulóján, 2010-ben megszentelték.

A felújításról bővebben a HAON oldalán olvashatnak. 

Borítókép: Folyik a debreceni Attila téri templom felújítása (Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye)


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.